• Vasile Mogos

  CDI Oilfield Services, lider de piata in domeniul furnizarii de echipamente si servicii pentru operatiunile de exploatare a sondelor in Romania si in regiune, sarbatoreste in acest an cea de-a zecea aniversare – 10 ani de inovatii in aceasta sfera de activitate ... Citeste mai mult..
 • Spencer Coca

  Mazarine Energy va investi pana la 500 de milioane de dolari in Romania in perioada urmatoare.Spencer Coca este director general al Mazarine Energy Romania srl, subsidiara companiei olandeze Mazarine Energy BV. ... Citeste mai mult..
 • Iulian-Robert Tudorache

  Iulian-Robert Tudorache - Secretar de stat in Ministerul Energiei, coordonator al sectorului de petrol si gaze naturale din cadrul ministerului, a condus recent delegatia oficiala a Romaniei la Congresul Mondial ... Citeste mai mult..
 • Gerd Bommer

  Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Austria este unul dintre principalii parteneri comerciali si al doilea cel mai mare investitor ... Citeste mai mult..
 • Alexandru Vidu

  Grupul Bureau Veritas, lider mondial in certificarea diferitelor sisteme de management, cu birouri in peste 140 de tari si mai mult de 100.000 de certificate emise ... Citeste mai mult..
 • Ionut Purica

  Ce atuuri are Romania in cadrul Uniunii Europene, dar si ce riscuri de tara exista? Cu ce provocari majore se confrunta mediul de afaceri ... Citeste mai mult..
 • Alexandra Damascan Armegioiu

  Serinus Energy, compania canadiana care detine Winstar Satu Mare, si-a anuntat recent planurile de investitii cu privire la concesiunea ... Citeste mai mult..
 • Torgeir Olsen

  Odfjell Well Services (OWS) este o companie internationala de top, cu o indelungata istorie si cu o bogata experienta, care asigura servicii ... Citeste mai mult..
 • EUGENIA GUSILOV

  Romania Energy Center (ROEC) este primul think tank independent, in limba engleza, din Romania dedicat domeniului energiei ... Citeste mai mult..
 • Liviu Ilasi

  Anul acesta, transportatorul national de titei si produse derivate prin conducte si pe calea ferata, a marcat 115 ani de existenta ... Citeste mai mult..
 • Alberto Collamati

  Compania Weatherford International - unul dintre cei mai importanti furnizori, la nivel global, de solutii inovative, tehnologie si ... Citeste mai mult..
 • Virgil Metea

  In contextul agitat al reconfigurarii pietei energetice europene si al scaderii pretului gazelor naturale, am stat de vorba cu domnul Virgil Metea... Citeste mai mult..
 • Mariana Gheorghe

  Despre situatia actuala a pietei petrolului si strategia de sustenabilitate pe termen mediu si lung a companiei am discutat pe larg in cadrul interviului ... Citeste mai mult..
 • Karl Leidenfrost

  Pentru PPS Pipeline Systems, parte a grupului austriac Habau, anul 2000 a marcat inceputul activitatii in Romania. Cum au demarat operatiunile pe ... Citeste mai mult..
 • John L. Knapp

  ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited ocupa, in prezent, pozitia de presedinte al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore ... Citeste mai mult..
 • Iulian Iancu

  Realizarea Uniunii Energetice constituie una dintre prioritatile agendei europene, iar Romania, ca stat membru, si-a asumat o serie de angajamente ... Citeste mai mult..
 • Costel Lungu & Marius Cioaca

  Kraftanlagen Romania, fondata in anul 2007, si-a largit, incepand cu 2014, aria de servicii oferite clientilor, adaugandu-si in portofoliu executia de proiecte pentru intreg sectorul de petrol si gaze, Citeste mai mult..
 • Neil Anthony Morgan

  Modernizarea rafinăriei Petrobrazi, finalizată anul trecut, a marcat un moment de referinţă pentru OMV Petrom. Ce impact a avut acest proces asupra ţintei de profitabilitate, care sunt priorităţilestrategice şi ce buget ... Citeste mai mult..
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18

ACELEASI REDEVENTE, ALTE PRETURI

15 Noi 2017

Desi redeventele pentru petrol si gaze vor fi mentinute la acelasi nivel in noua lege, producatorii de petrol si gaze vor avea de platit mai mult catre statul roman. Potrivit proiectului de lege pus in dezbatere de Ministerul Economiei, majorarea redeventelor pentru petrolul si gazele exploatate onshore provine din faptul ca executivul a decis sa modifice modul de calcul, precum si pretul de referinta atat la petrol, cat si la gazele naturale.
Odata cu intrarea in vigoare a noii legi, pretul de referinta al petrolului in functie de care se va calcula redeventa nu se va mai raporta la titeiul Suez Blend, ci la cel Brent care este de referinta la nivel mondial si este mai scump. In cazul gazelor naturale, noul pret de referinta nu va mai fi cel fixat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) in 2008 (495 lei/mia de metri cubi), el urmand sa fie dat de cotatia gazelor naturale pe piata angro centralizata - OPCOM. Redeventele actuale, stabilite prin Legea petrolului din 2004, sunt cuprinse intre 3% si 13,5% in cazul petrolului, iar in cazul gazelor naturale - intre 3 si 13%. Statul a incasat anul trecut din redeventele petroliere putin peste un miliard de lei, suma mai mica cu 16% comparativ cu cea incasata in 2015, motivul fiind scaderea cotatiilor.

FARA SCHIMBARI PENTRU ACORDURILE IN VIGOARE

Titularii concesiunilor/licentelor/acordurilor aflate in vigoare la data legii care urmeaza sa fie aprobata si sa intre in vigoare la trei luni de la data publicarii in Monitorul Oficial raman supusi platii redeventelor conform reglementarilor din contractele incheiate, pe toata durata acestora, cu exceptia adoptarii unor reglementari mai favorabile titularilor sau obligatorii Uniunii Europene.

SEGMENTUL UPSTREAM ONSHORE

In functie de productia bruta, valoarea redeventelor petroliere se va calcula dupa cum urmeaza:
a) o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase;
Titei/condensat
- 3,5% pentru zacaminte care produc sub 10 tone/trimestru;
- 5% pentru zacaminte care produc intre 10 si 20 de tone/trimestru;
- 7% pentru zacaminte care produc intre 20 si 100.000 de tone/trimestru;
- 13,5% pentru zacaminte care produc peste 100.000 de tone/trimestru;
Gaze naturale
- 3,5% pentru zacaminte care produc sub 10 milioane de metri cubi/trimestru;
- 7,5% pentru zacaminte care produc intre 10 si 50 de milioane de metri cubi/trimestru;
- 9% pentru zacaminte care produc intre 50 si 200 de milioane de metri cubi/trimestru;
- 13% pentru zacaminte care produc peste 200 de milioane de metri cubi/trimestru;
b) o cota de 10% din valoarea veniturilor brute realizate din operatiuni petroliere de transport si tranzit al petrolului prin sistemele nationale de transport al petrolului, precum si din operatiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate in proprietatea publica a statului;
c) o cota procentuala din valoarea veniturilor brute realizate din operatiuni petroliere de transport prin sisteme de transport, altele decat Sistemul national de transport al petrolului, precum si din operatiunile petroliere efectuate prin terrminalele petroliere, altele decat cele aflate in proprietatea publica a statului, cota determinata pe baza unei metodologii elaborata de autoritatea competenta si aprobata prin hotarare a guvernului;
d) o cota de 3% din valoarea venitului brut realizat din operatiunile de inmagazinare subterana a gazelor naturale.

SEGMENTUL UPSTREAM OFFSHORE

In acest caz, noile propuneri de redevente includ o componenta fixa si una variabila, calculata in functie de cantitatea extrasa. Astfel, acestea vor fi dupa cum urmeaza:
a) pentru titei/condesat
- 8% pentru intregul volum extras; cota variabila va fi de 4,5% pentru volume extrase cuprinse intre 100.000 si 150.000 de tone/trimestru; de 5% pentru volume extrase cuprinse intre 150.000 si 200.000 de tone/trimestru; de 5,5 pentru volume extrase peste 200.000 de tone/trimestru.
b) pentru gaze naturale
- cota fixa va fi de 10% pentru intregul volum extras; cota variabila va fi de 2% pentru volume extrase cuprinse intre 200 si 250 de milioane de metri cubi/trimestru; de 2,5% pentru volume extrase cuprinse intre 250 si 300 de milioane de metri cubi/trimestru; de 3% pentru volume extrase peste 300 de milioane de metri cubi/trimestru.

TAXA SUPLIMENTARA PENTRU TRANSPORT

Noul proiect lasa nemodificata redeventa de 10% aplicata la valoarea veniturilor brute realizate din operatiuni petroliere de transport si tranzit al petrolului prin sistemele nationale de transport al petrolului, precum si din operatiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate in proprietatea publica a statului. Ca o noutate insa, proiectul mai impune o redeventa, a carui cota nu este deocamdata stabilita, aplicata asupra veniturilor brute obtinute din operatiuni petroliere de transport prin sisteme de transport, altele decat Sistemul national de transport al petrolului, precum si din operatiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere, altele decat cele aflate in proprietatea publica a statului. Cota urmeaza sa fie stabilita conform unei metodologii elaborata de ANRM si aprobata prin HG. In cazul gazelor, este pastrata vechea cota de 3% din valoarea venitului brut realizat din operatiunile de inmagazinare subterana a gazelor naturale. Cotele de redeventa vor putea fi actualizate prin aplicarea cursului de schimb oficial lei/euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Producatorii de petrol si gaze in segmentul offshore vor plati aceleasi redevente ca in cazul zacamintelor onshore, in pofida faptului ca investitiile in explorare si productie din zacamintele de la Marea Neagra sunt mult mai ridicate decat cele de pe continent. Astfel, daca in cazul petrolului onshore, la o productie trimestriala de peste 100 de mii de tone, este platita o redeventa de 13,5%, in cazul titeiului offshore aceasta va fi cuprinsa intre 12,5 si 13,5%. Proiectul prevede, in cazul petrolului, o cota fixa de 8% si cote variabile cuprinse intre 4,5 si 5,5% in functie de nivelul productiei trimestriale. Similar, pentru gazele naturale, daca in cazul producatorilor din segmentul onshore, cota este de 13%, in offshore va fi aplicata o cota fixa de 10% si cote variabile cuprinse intre 2 si 3% in functie de nivelul productiei trimestriale. In cazul in care acelasi zacamant offshore este exploatat in doua sau mai multe zone din cadrul aceluiasi perimetru petrolifer, in scopul determinarii cotei procentuale aplicabile in vederea stabilirii redeventei petroliere din segmentul upstream offshore se va lua in considerare productia bruta extrasa din cadrul intregului zacamant offshore, indiferent daca a fost sau nu comercializata total sau partial. Productia bruta include si toate cantitatile necesare desfasurarii activitatilor asimilate celor de exploatare.

EXCEPTII DE LA PLATA

Gazele naturale extrase din sonde concomitent cu titeiul care sunt neutilizate si nevalorificate de catre titularul acordului petrolier se pun la dispozitia autoritatii competente spre valorificare, fara plata si libere de sarcini, iar titularul este scutit de la plata redeventei petroliere pentru acestea. Pentru cantitatile de gaze naturale si petrol destinate constituirii stocului minim de siguranta, provenite din import, care se regasesc in depozite de inmagazinare si pentru gazele naturale reinjectate in zacamant in scop tehnologic, titularul acordului petrolier nu datoreaza redeventa petroliera.

NIVELUL REDEVENTELOR MINIERE

Proiectul supus dezbaterii publice de Ministerul Economiei reglementeaza inclusiv nivelul redeventelor miniere. Astfel, odata cu aplicarea noii legi acestea vor fi:
a) redeventa cuvenita bugetului de stat pentru ape minerale naturale se stabileste la sursa/punct de masurare, in echivalentul in lei a 4 euro/mc;
b) redeventa cuvenita bugetului de stat pentru ape minerale medicinale se stabileste la sursa/punct de masurare, in echivalentul in lei a 3 euro/mc;
redeventa cuvenita bugetului de stat pentru ape minerale terapeutice se stabileste la sursa/punct de masurare, in echivalentul in lei a 2 euro/mc;
d) redeventa cuvenita bugetului de stat pentru ape geotermale se stabileste la sursa/punct de masurare, in echivalentul in lei a 1 euro/mc;
e) redeventa cuvenita bugetului de stat pentru ape de izvor, din surse subterane, se stabileste la sursa/punct de masurare, in echivalentul in lei a 4 euro/mc;
f) redeventa cuvenita bugetului de stat pentru ape de masa se stabileste la sursa/punct de masurare, in echivalentul in lei a 4 euro/mc.

Share this post

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 • Toate
 • Analiza
 • Interviu
 • Petrol & Gaze
 • Default
 • Titlu
 • Data
 • Aleator
Incarca mai mult "tine SHIFT key pentru a incarca tot" Incarca tot