• Vasile Mogos

  CDI Oilfield Services, lider de piata in domeniul furnizarii de echipamente si servicii pentru operatiunile de exploatare a sondelor in Romania si in regiune, sarbatoreste in acest an cea de-a zecea aniversare – 10 ani de inovatii in aceasta sfera de activitate ... Citeste mai mult..
 • Spencer Coca

  Mazarine Energy va investi pana la 500 de milioane de dolari in Romania in perioada urmatoare.Spencer Coca este director general al Mazarine Energy Romania srl, subsidiara companiei olandeze Mazarine Energy BV. ... Citeste mai mult..
 • Iulian-Robert Tudorache

  Iulian-Robert Tudorache - Secretar de stat in Ministerul Energiei, coordonator al sectorului de petrol si gaze naturale din cadrul ministerului, a condus recent delegatia oficiala a Romaniei la Congresul Mondial ... Citeste mai mult..
 • Gerd Bommer

  Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Austria este unul dintre principalii parteneri comerciali si al doilea cel mai mare investitor ... Citeste mai mult..
 • Alexandru Vidu

  Grupul Bureau Veritas, lider mondial in certificarea diferitelor sisteme de management, cu birouri in peste 140 de tari si mai mult de 100.000 de certificate emise ... Citeste mai mult..
 • Ionut Purica

  Ce atuuri are Romania in cadrul Uniunii Europene, dar si ce riscuri de tara exista? Cu ce provocari majore se confrunta mediul de afaceri ... Citeste mai mult..
 • Alexandra Damascan Armegioiu

  Serinus Energy, compania canadiana care detine Winstar Satu Mare, si-a anuntat recent planurile de investitii cu privire la concesiunea ... Citeste mai mult..
 • Torgeir Olsen

  Odfjell Well Services (OWS) este o companie internationala de top, cu o indelungata istorie si cu o bogata experienta, care asigura servicii ... Citeste mai mult..
 • EUGENIA GUSILOV

  Romania Energy Center (ROEC) este primul think tank independent, in limba engleza, din Romania dedicat domeniului energiei ... Citeste mai mult..
 • Liviu Ilasi

  Anul acesta, transportatorul national de titei si produse derivate prin conducte si pe calea ferata, a marcat 115 ani de existenta ... Citeste mai mult..
 • Alberto Collamati

  Compania Weatherford International - unul dintre cei mai importanti furnizori, la nivel global, de solutii inovative, tehnologie si ... Citeste mai mult..
 • Virgil Metea

  In contextul agitat al reconfigurarii pietei energetice europene si al scaderii pretului gazelor naturale, am stat de vorba cu domnul Virgil Metea... Citeste mai mult..
 • Mariana Gheorghe

  Despre situatia actuala a pietei petrolului si strategia de sustenabilitate pe termen mediu si lung a companiei am discutat pe larg in cadrul interviului ... Citeste mai mult..
 • Karl Leidenfrost

  Pentru PPS Pipeline Systems, parte a grupului austriac Habau, anul 2000 a marcat inceputul activitatii in Romania. Cum au demarat operatiunile pe ... Citeste mai mult..
 • John L. Knapp

  ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited ocupa, in prezent, pozitia de presedinte al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore ... Citeste mai mult..
 • Iulian Iancu

  Realizarea Uniunii Energetice constituie una dintre prioritatile agendei europene, iar Romania, ca stat membru, si-a asumat o serie de angajamente ... Citeste mai mult..
 • Costel Lungu & Marius Cioaca

  Kraftanlagen Romania, fondata in anul 2007, si-a largit, incepand cu 2014, aria de servicii oferite clientilor, adaugandu-si in portofoliu executia de proiecte pentru intreg sectorul de petrol si gaze, Citeste mai mult..
 • Neil Anthony Morgan

  Modernizarea rafinăriei Petrobrazi, finalizată anul trecut, a marcat un moment de referinţă pentru OMV Petrom. Ce impact a avut acest proces asupra ţintei de profitabilitate, care sunt priorităţilestrategice şi ce buget ... Citeste mai mult..
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18

CEA MAI IMPORTANTA DESCOPERIRE DE GAZE NATURALE ONSHORE A ULTIMILOR 30 DE ANI

14 Iun 2017

Compania Romgaz a inaugurat recent cel mai mare zacamant de gaze naturale onshore, descoperit in Romania in ultimii 30 de ani. Potrivit estimarilor, zacamantul situat pe platforma Caragele, in localitatea CA Rosetti din judetul Buzau, ar contine 27 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce inseamna ca exploatarea acestuia ar asigura consumul Romaniei timp de doi ani si jumatate.

Zacamantul, care a fost descoperit anul trecut, are o lungime de 35 de kilometri si se afla la adancimi cuprinse intre 1.500 si 5.000 de metri. Specialistii estimeaza ca acesta contine intre 25 si 27 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, fiind depasit doar de zacamantul Neptun descoperit in 2012 in zona romaneasca a Marii Negre de ExxonMobil si OMV Petrom si care are intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primul anunt privind descoperirea zacamantului a fost facut anul trecut, in luna iunie.

INVESTITII DE 180 DE MILIOANE DE EURO

Dupa cum au anuntat oficialii companiei Romgaz, zacamantul de la Caragele se afla in prezent in faza de dezvoltare, iar investitiile realizate pana in momentul de fata se ridica la 40 de milioane de euro. Astfel, au fost forate primele trei sonde, care au fost puse in functiune dupa ce au fost instalate statia de uscare si statia de masurare a gazelor. Pe parcursul acestui an, vor mai fi forate trei sonde care ar putea demonstra ca rezervele zacamantului sunt mai mari decat estimarile actuale. Reprezentantii Romgaz au afirmat ca zacamantul urmeaza sa intre in productie in anul 2019, dupa ce se vor face investitii suplimentare de inca 140 de milioane de euro.

TESTELE DE PRODUCTIE, INCURAJATOARE DE LA INCEPUT

Romgaz a identificat acest zacamant in Perimetrul RG 06 Muntenia Nord-Est, unde desfasoara operatiuni petroliere ca unic titular al Acordului de Concesiune pentru Explorare-Dezvoltare-Exploatare. Descoperirea este situata in sectorul nord-estic al Platformei Moesice. Testele initiale de productie finalizate la primele doua sonde de explorare, 55 Damianca si 77 Rosetti, au confirmat o importanta acumulare de hidrocarburi in rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de circa 120 de metri aflat la adancime de peste 4.000 de metri. Rezultatele obtinute in urma testelor de curgere (DST) pe duze de 7 mm si 9 mm au prefigurat productii zilnice intre 1.400 si 2.200 bep/sonda. Resursa contingenta, evaluata pe baza datelor obtinute din foraje, care includ geofizica de sonda, carote mecanice si fluide extrase la teste, dar si din dimensionarea capcanei pe date seismice 3D, este estimata intre 150 si 170 milioane bep. Rezultatele obtinute la primele doua sonde au confirmat ca decizia utilizarii seismicii 3D in explorarea de deschidere pentru obiectivele geologice de mare adancime a fost una corecta.
„Romgaz este o prezenta puternica pe piata regionala, iar in conditiile in care concurenta pentru accesul la resurse se intensifica, strategia noastra vizeaza consolidarea pozitiei companiei pe piata de profil, prin identificarea unor oportunitati noi de crestere si diversificare si prin imbunatatirea performantelor companiei. Conditiile de piata actuale impun o analiza atenta a strategiei de investitii pentru companiile din industria de petrol si gaze. Pentru Romgaz, cresterea portofoliului de resurse si rezerve de hidrocarburi, precum si dezvoltarea activitatii de inmagazinare raman prioritare. Intr-o piata in continua schimbare, investitiile in explorare, exploatare si inmagazinare sunt importante pentru dezvoltarea companiei. Rezultatele obtinute dovedesc ca programul de investitii si strategia de explorare si-au atins obiectivele, ceea ce creeaza perspective foarte bune pentru continuarea programelor de explorare in Romania”, afirma Virgil Metea, Director General al Romgaz, la finalul lunii iunie 2016.

REZERVE EVALUATE LA 4 MILIARDE DE DOLARI

Prezent la inaugurarea acestei descoperiri, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ca zacamantul de gaze de la Caragele este evaluat la o valoare minima de aproape patru miliarde de dolari, fiind o descoperire care da posibilitatea Romanei sa devina un jucator important pe piata gazelor din regiune si nu numai. „Romgaz ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie romaneasca, Romgaz, a facut-o pe rezerve de gaze din Romania. Este o rezerva care inmagazineaza, pe primele estimari, 30 de miliarde de metri cubi si posibilitatea de exploatare este de 27 de miliarde de metri cubi. La consumul mediu anual, ne-ar ajunge probabil trei ani, daca am exploata doar de aici. Este un depozit evaluat la o valoare minima de aproape patru miliarde de dolari. Este o descoperire care a trecut de faza de explorare, acum suntem in faza de exploatare, livram deja in sistem”, a afirmat ministrul Energiei. „Aceasta este o descoperire care arata potentialul foarte mare al economiei romanesti si totodata posibilitatea ca Romania sa devina un hub in zona gazelor, sa fie un jucator important pe piata gazelor in regiune si nu numai”, a mai precizat ministrul.

CELE MAI MARI ZACAMINTE DESCOPERITE PANA IN PREZENT

Rezervele sigure, dovedite, de gaze naturale ale Romaniei au scazut cu peste 26% in perioada 2014-2016, de la 150 la 101,37 miliarde de metri cubi. Odata cu descoperirea si intrarea in exploatare a zacamantului de la Caragele, Romania se va putea inscrie pe lista exportatorilor de gaze. In ultimii ani, au fost anuntate de catre companiile care detin concesiuni in Romania mai multe descoperiri, intrarea acestor zacaminte in exploatare urmand sa transforme tara noastra intr-un exportator de gaze naturale.

 • In 2012, OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unui important zacamant de gaze naturale cu sonda Domino-1 in zona de mare adancime a blocului Neptun din Marea Neagra. Sonda a fost amplasata la 170 de kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri. Operatiunile de foraj au inceput la sfarsitul anului 2011. Rezervele de gaze din acel perimetru ar fi cuprinse intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, insa deocamdata nu s-a luat o decizie in ceea ce priveste intrarea in exploatare a zacamantului.
 • In 2015, OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unui nou zacamant de gaze, tot in Marea Neagra. O a treia sonda de explorare forata, Pelican South-1, ar fi identificat o noua acumulare de gaze, al doilea succes, dupa descoperirea din 2012.
 • Tot in 2015, in apropierea perimetrului explorat de OMV Petrom si ExxonMobil, consortiul format din LukoilOverseas, PanAtlantic si Romgaz a confirmat un zacamant de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. In luna octombrie, au fost finalizate lucrarile la sonda de explorare LIRA-1X, care au condus la descoperirea acestui important zacamant in perimetrul EX-30 Trident.
 • In luna februarie 2017, compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a anuntat ca a descoperit in Marea Neagra rezerve de gaze naturale estimate intre 10 si 20 de miliarde de metri cubi. Extractia gazelor este estimata sa inceapa in 2019. Intr-o prima faza, se vor extrage un miliard de metri cubi de gaze pe an, urmand ca in urmatorii ani sa creasca, etapizat, pana la patru miliarde de metri cubi. BSOG a anuntat, in luna aprilie 2017, atribuirea unui contract de foraj pentru saparea a doua sonde de explorare offshore, situate in perimetrul XV Midia, Zona de Apa de Mica Adancime, din sectorul romanesc al Marii Negre, furnizorului local de servicii de foraj marin GSP Offshore.

Share this post

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 • Toate
 • Analiza
 • Interviu
 • Petrol & Gaze
 • Default
 • Titlu
 • Data
 • Aleator
Incarca mai mult "tine SHIFT key pentru a incarca tot" Incarca tot