• Vasile Mogos

  CDI Oilfield Services, lider de piata in domeniul furnizarii de echipamente si servicii pentru operatiunile de exploatare a sondelor in Romania si in regiune, sarbatoreste in acest an cea de-a zecea aniversare – 10 ani de inovatii in aceasta sfera de activitate ... Citeste mai mult..
 • Spencer Coca

  Mazarine Energy va investi pana la 500 de milioane de dolari in Romania in perioada urmatoare.Spencer Coca este director general al Mazarine Energy Romania srl, subsidiara companiei olandeze Mazarine Energy BV. ... Citeste mai mult..
 • Iulian-Robert Tudorache

  Iulian-Robert Tudorache - Secretar de stat in Ministerul Energiei, coordonator al sectorului de petrol si gaze naturale din cadrul ministerului, a condus recent delegatia oficiala a Romaniei la Congresul Mondial ... Citeste mai mult..
 • Gerd Bommer

  Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Austria este unul dintre principalii parteneri comerciali si al doilea cel mai mare investitor ... Citeste mai mult..
 • Alexandru Vidu

  Grupul Bureau Veritas, lider mondial in certificarea diferitelor sisteme de management, cu birouri in peste 140 de tari si mai mult de 100.000 de certificate emise ... Citeste mai mult..
 • Ionut Purica

  Ce atuuri are Romania in cadrul Uniunii Europene, dar si ce riscuri de tara exista? Cu ce provocari majore se confrunta mediul de afaceri ... Citeste mai mult..
 • Alexandra Damascan Armegioiu

  Serinus Energy, compania canadiana care detine Winstar Satu Mare, si-a anuntat recent planurile de investitii cu privire la concesiunea ... Citeste mai mult..
 • Torgeir Olsen

  Odfjell Well Services (OWS) este o companie internationala de top, cu o indelungata istorie si cu o bogata experienta, care asigura servicii ... Citeste mai mult..
 • EUGENIA GUSILOV

  Romania Energy Center (ROEC) este primul think tank independent, in limba engleza, din Romania dedicat domeniului energiei ... Citeste mai mult..
 • Liviu Ilasi

  Anul acesta, transportatorul national de titei si produse derivate prin conducte si pe calea ferata, a marcat 115 ani de existenta ... Citeste mai mult..
 • Alberto Collamati

  Compania Weatherford International - unul dintre cei mai importanti furnizori, la nivel global, de solutii inovative, tehnologie si ... Citeste mai mult..
 • Virgil Metea

  In contextul agitat al reconfigurarii pietei energetice europene si al scaderii pretului gazelor naturale, am stat de vorba cu domnul Virgil Metea... Citeste mai mult..
 • Mariana Gheorghe

  Despre situatia actuala a pietei petrolului si strategia de sustenabilitate pe termen mediu si lung a companiei am discutat pe larg in cadrul interviului ... Citeste mai mult..
 • Karl Leidenfrost

  Pentru PPS Pipeline Systems, parte a grupului austriac Habau, anul 2000 a marcat inceputul activitatii in Romania. Cum au demarat operatiunile pe ... Citeste mai mult..
 • John L. Knapp

  ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited ocupa, in prezent, pozitia de presedinte al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore ... Citeste mai mult..
 • Iulian Iancu

  Realizarea Uniunii Energetice constituie una dintre prioritatile agendei europene, iar Romania, ca stat membru, si-a asumat o serie de angajamente ... Citeste mai mult..
 • Costel Lungu & Marius Cioaca

  Kraftanlagen Romania, fondata in anul 2007, si-a largit, incepand cu 2014, aria de servicii oferite clientilor, adaugandu-si in portofoliu executia de proiecte pentru intreg sectorul de petrol si gaze, Citeste mai mult..
 • Neil Anthony Morgan

  Modernizarea rafinăriei Petrobrazi, finalizată anul trecut, a marcat un moment de referinţă pentru OMV Petrom. Ce impact a avut acest proces asupra ţintei de profitabilitate, care sunt priorităţilestrategice şi ce buget ... Citeste mai mult..
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18

Marea Neagra, o zona de importanta strategica pentru OMV Petrom

19 Mai 2016

Doamna Mariana Gheorghe se afla in fruntea celei mai mari companii de petrol si gaze din Romania de 10 ani, perioada in care OMV Petrom a inregistrat o serie de transformari semnificative, ce includ mai multe premiere mondiale in ceea ce priveste utilizarea de noi tehnologii. Despre situatia actuala a pietei petrolului si strategia de sustenabilitate pe termen mediu si lung a companiei am discutat pe larg in cadrul interviului oferit publicatiei noastre.

petrom mariana gheorghe 20140203 0158Sunteti una dintre putinele doamne care ocupa functii de conducere intr-un domeniu guvernat de barbati. In plus, aveti o experienta bogata in domeniul financiar si comercial. In situatia actuala, cu preturi scazute la titei, amanarea investitiilor importante in explorare, restructurari de personal, renuntari la unele acorduri petroliere, cum se vad lucrurile din postura de conducator al celei mai mari companii de petrol si gaze din Romania?

Mariana Gheorghe: 2015 a fost un an dificil pentru toate companiile din oil & gas, inclusiv OMV Petrom. Tendinta scaderii pretului titeiului, care a inceput in vara lui 2014, a continuat si in 2015, si anul acesta. De la un pret de 120 de dolari pe baril in 2014, am ajuns la minime de circa 30 de dolari pe baril. La inceput, toata lumea a sperat ca este doar o conjunctura temporara. Insa, dupa cum se contureaza situatia in prezent, asistam la ceva mult mai profund: o reconfigurare a pietei titeiului la nivel global. Provocarilor care tin de pretul international al titeiului, li se adauga cele legate de gradul de dezvoltare a pietelor de gaze si electricitate din Romania. De exemplu, pe piata gazelor asistam de cativa ani buni la scaderea cererii, in special din zona industriala, iar Romania a ajuns sa nu mai aiba nevoie de importuri. Piata este momentan in echilibru, insa pe termen mediu si lung, in conditiile in care oferta de gaze va depasi cererea, este vital sa existe o infrastructura de interconectare cu piata europeana. Pe piata de electricitate, in ultimii ani, am asistat la un boom al capacitatilor de productie din surse regenerabile. In acest context, ne confruntam cu o rata redusa de utilizare a centralei de la Brazi, care este probabil una dintre cele mai moderne si avansate capacitati de productie de electricitate din Romania, si cel mai important, un element care adauga stabilitate sistemului energetic. Vedeti deci ca trecem printr-o perioada plina de provocari, din mai multe zone: pe piata titeiului, pe piata gazelor si pe cea de electricitate. In 2015, pentru prima data dupa privatizare, OMV Petrom a raportat un rezultat net negativ, din cauza unor ajustari de depreciere a activelor. Insa, pe operational, inca suntem pe plus.

Cum a reusit OMV Petrom sa echilibreze balanta si sa obtina totusi un rezultat operational pozitiv pentru 2015 in cea mai dificila perioada din ultimii ani pentru industria de profil?

Mariana Gheorghe: Inca de la inceputul lui 2015, am inceput sa implementam o serie de masuri de ajustare la noul context cu preturi scazute ale titeiului, masuri care vizeaza atat investitiile, cat si reducerea costurilor si optimizarea portofoliului. Am facut eforturi pentru optimizarea costurilor. Sub umbrela unui program de optimizare a costurilors-au adunat sute de masuri anul trecut si am reusit sa economisim aproximativ 115 milioane de euro pe parcursul lui 2015, iar o parte din efecte vor continua sa fie vizibile si in 2016. Am fost nevoiti sa ne ajustam si bugetul de investitii: in 2015 am raportat o reducere cu 38% fata de 2014. Insa, chiar si in ciuda acestei scaderi, OMV Petrom continua sa fie unul dintre cei mai mari investitori privati din Romania, cu investitii de aproximativ 900 de milioane de euro anul trecut.

platforma centrala 3Dincolo de eforturile interne, ne-a ajutat mult si faptul ca suntem o companie integrata, cu activitati si in Upstream, si in Downstream. Piata Downstream a inregistrat o evolutie favorabila, cu marje de rafinare mari comparativ cu anii trecuti, cu o cerere de carburanti in crestere. Aceste evolutii au dus la rezultate foarte bune in zona Downstream Oil, care au compensat partial evolutiile nefavorabile din divizia Upstream si din Dowstream Gas.

Ce masuri de restructurare si de consolidare pe intregul lant de activitati (Upstream, Midstream, Downstream) aveti in vedere pentru perioada urmatoare? Care sunt principalele provocari ale anului curent pentru companie si cum va pregatiti sa le contracarati? Situatia complexa actuala din piata de petrol si gaze reclama noi abordari. Care sunt, in opinia dvs., principalele directii in cadrul strategiei de sustenabilitate a companiei pe termen mediu si lung?

Mariana Gheorghe: Masurile de reprioritizare a investitiilor anuntate anul trecut vor continua si in 2016, ca si masurile de optimizare a costurilor. Speram ca astfel sa putem construi pe fundatia existenta pentru a atinge obiectivele strategice ale companiei, in ciuda faptului ca trebuie sa ne adaptam la contextul de piata nefavorabil. Performanta sustenabila, profitabilitatea si optimizarea portofoliului de active sunt prioritatile pe care ne vom concentra. Ne propunem sa fim neutri la nivelul fluxurilor de numerar, ceea ce inseamna sa finantam mare parte din investitii din surse proprii.

Suntem o companie petroliera, deci vom continua sa ne concentram pe activitatile noastre de baza, intr-un mod sustenabil. Pentru noi, sustenabilitatea inseamna capacitatea companiei de a genera valoarea pentru toate partile interesate/stakeholders, acum si in viitor, operand responsabil, in siguranta si eficient. In acelasi timp, proiectele noastre tin seama de obiectivele de dezvoltare sustenabila adoptate prin Pactul Global al Natiunilor Unite si de evolutiile din sector, care fac tranzitia catre energia viitorului.

In afara de reducerile de buget anuntate si restrangerea activitatii, ce prioritati exista in prezent in ceea ce priveste segmentul Upstream? Ce se va intampla cu productia onshore de hidrocarburi in viitor?

Mariana Gheorghe: Estimam pentru anul acesta o reducere suplimentara a investitiilor la nivelul grupului OMV Petrom cu 10%-20% fata de anul trecut si vom continua si programele de optimizare a costurilor. O serie din proiectele pe care le aveam in vedere in 2014 au fost anulate, altele au fost amanate sau vor continua cu un buget mai mic. Reducerea investitiilor poate fi o solutie pe termen scurt, insa orice zacamant are un ciclu de viata predictibil, iar dupa perioada de inceput, in care productia creste, aceasta intra in declin. In Romania, majoritatea zacamintelor pe care le operam sunt mature, aflate in productie de zeci de ani. In absenta unor investitii in ritm sustinut, am asista la o scadere a productiei de 10%, in medie, in fiecare an. Pentru anul acesta am anuntat un buget de aproximativ 700-800 de milioane de euro, din care circa 85% este destinat segmentului Upstream. In aceste conditii, productia din Romania ar putea scadea in 2016 cu pana la 4%, comparativ cu anul precedent.

 DSC1778 copy 1Ce ne puteti spune despre evolutia activitatilor desfasurate in Marea Neagra? Cum gestioneaza OMV Petrom riscurile in proiectele din zona?

Mariana Gheorghe: Marea Neagra este o zona de importanta strategica pentru OMV Petrom, atat din perspectiva productiei curente, cat si din cea a potentialului resurselor din zona de ape adanci. Descoperirile din zona de ape adanci s-au bucurat de mai multa atentie din partea publicului in ultimii ani si putina lume stie ca, in prezent, Marea Neagra – zona de ape putin adanci – este una din cele mai importante zone de productie din Romania, asigurand 7% din productia de titei si 25% din productia de gaze la nivelul grupului OMV Petrom. Potentialul este legat de descoperirea din zona de ape adanci, in perimetrul Neptun. Anul trecut, impreuna cu ExxonMobil, am finalizat cea de-a doua campanie de foraj de explorare. Rezultatele sunt suficient de incurajatoare pentru continuarea analizei mai in detaliu in vederea stabilirii viabilitatii dezvoltarii comerciale. Dat fiind ca explorarea in ape adanci a Marii Negre este o activitate de pionierat, intr-adevar exista si o serie de provocari. Insa, acum exista tehnologii care sa permita operatiuni in ape de mare adancime in conditii de siguranta si, gratie partenerului nostru ExxonMobil pentru perimetrul Neptun Deep, putem avea acces la astfel de tehnologii si la experienta lor in zona deepwater.

Avand in vedere contextul regional/international, dar si evolutiile pe plan local, cu noi jucatori pe piata, ce perspective exista referitoare la activitatea din segmentul Downstream?

Mariana Gheorghe: Downstream-ul a fost sectorul vedeta in ultima vreme. 2015 a fost un an foarte bun pentru rafinarii la nivel global, datorita marjelor de rafinare ridicate. In cazul nostru, acest context s-a suprapus cu finalizarea programului de modernizare a Petrobrazi, care a condus la o marja de rafinare imbunatatita prin actualizarea mixului de productie post-modernizare si prin reducerea consumurilor tehnologice, deci practic am castigat de doua ori. Vesti bune au venit si din zona de distributie. Dupa o contractie a consumului de carburanti in 2014 ca urmare a introducerii supraaccizei, in 2015 am asistat la o expansiune a cererii cu peste 5% datorita preturilor mai mici, dar si a cresterii economice.
In ceea ce priveste business-ul din Downstream Gas, gradul de utilizare a centralei de la Brazi a crescut, iar productia de electricitate s-a dublat in 2015. Cu toate ca am avut rezultate operationale bune in conditii de piata inrautatite, profitul operational raportat a fost negativ, in principal din cauza impactului provizioanelorpentru creante restante din activitatea de gaze naturale.

In pofida crizei economice din ultimii ani, Europa este un actor major in peisajul stiintific si tehnologic mondial, continuand eforturile in sustinerea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii. Cum sta OMV Petrom la aceste capitole?

Mariana Gheorghe: Lucram intr-un domeniu tehnologic intensiv, depindem mult de evolutia tehnologiei. Anul trecut, OMV Petrom a finalizat programul de modernizare a Institutului de Cercetare si Proiectare Tehnologica (ICPT) de la Campina, proiect ce a fost finantat atat din surse proprii, cat si din fonduri europene. Prin intermediul noilor tehnologii, cum sunt cele disponibile in prezent la ICPT Campina, compania poate obtine date mai precise referitoare la structurile geologice si poate testa noi solutii de crestere a productivitatii zacamintelor existente. Un alt proiect etalon pentru inovatie in OMV Petrom este centrul de vizualizare 3D Galileo, care permite vizualizarea in mod 3D a datelor si planurilor geologice si se adreseaza echipelor de geologi, specialisti in explorare sau ingineri de foraj. Sunt mandra ca de la o companie cu 50.000 de angajati in care se dadeau mai putin de 500 de e-mailuri pe zi inainte de privatizare, am ajuns sa fim o companie deschisa, in care oamenii folosesc tehnologiile moderne in activitatea de zi cu zi, fie ca este vorba de inovatii IT sau inovatii specifice exploatarii sau rafinarii. Aceasta transformare profunda la nivelul culturii companiei in ceea ce tine de tehnologie cred ca este una din marile realizari ale procesului de transformare din ultimii 11 ani.

Cele mai recente statistici si rapoarte arata ca Romania inregistreaza progrese in ceea ce priveste cresterea economica, depasind majoritatea statelor din Europa emergenta. Ce atuuri credeti ca are tara noastra pentru a deveni atractiva pentru investitori? Care ar fi punctele slabe?

Mariana Gheorghe: Daca ma uit la cele mai mari proiecte de investitii din ultimii ani, imi atrag atentia investitiile in centre de business ale marilor jucatori mondiali, deci activitati cu valoare adaugata ridicata pentru economie, investitiile din zona energetica si auto. M-a impresionat in mod deosebit faptul ca, in primele noua luni ale anului 2015, contributia sectorului IT la PIB a fost mai mare decat cea a agriculturii. Este o evolutie benefica: avem acces mai rapid la informatiile interne si externe pentru a ne fundamenta deciziile. Avantajele competitive ale Romaniei, mai ales in cele trei domenii - IT, energie si auto - care atrag investitii in continuare tin de calificarea fortei de munca si de costurile relativ competitive fata de statele vestice.

 DSC1684Ca puncte slabe, as mentiona infrastructura limitata, fie ca vorbim de drumuri si autostrazi sau de interconectarea retelelor electrice si de gaze cu tarile vecine. De asemenea, poate fi o problema si instabilitatea in domeniul fiscal, mai ales in contextul in care, in domeniul oil & gas, vorbim de un nivel foarte ridicat al investitiilor, de ordinul miliardelor de euro si de un ciclu investitional lung. In ultimii doi-trei ani, s-au introdus mai multe taxe noi specifice, iar impactul lor cumulat echivaleaza cu dublarea redeventelor. Am spus-o si in trecut si vom continua sa transmitem mesajul ca stabilitatea si predictibilitatea in domeniul fiscal si al reglementarilor sunt esentiale pentru atractivitatea mediului de afaceri din Romania.

Anul acesta se implinesc 10 ani de cand va aflati la conducerea OMV Petrom. Cum ati caracteriza, pe scurt, perioada traversata, daca ar trebui sa va opriti asupra celor mai importante realizari, dar si asupra celor mai grele infrangeri?

Mariana Gheorghe: Primele mele amintiri despre Petrom sunt legate de cladirea din Calea Victoriei, de sala in care se tineau sedintele Consiliului de Administratie; la acel moment reprezentam BERD-ul care detinea actiuni la Petrom. Petromul de atunci era un exemplu pentru atmosfera tipica companiilor de stat, caracterizata de lipsa cash-flowului, de lipsa investitiilor si perspective sumbre pentru viitor.
Este foarte greu sa sintetizez in cateva randuri ce a insemnat transformarea Petrom, dar pot afirma cu toata convingerea ca nimic nu s-ar fi putut realiza fara implicarea oamenilor. Sunt trei directii in care schimbarile sunt vizibile. Conditiile de munca s-au schimbat radical si la fel si atitudinea fata de angajati, care sunt cei care creeaza valoarea in companie. Apoi, de la o companie de stat „incremenita”, am ajuns acum cel mai important investitor privat din Romania. Asta inseamna ca am incurajat initiativa si ca am dat curs oportunitatilor de dezvoltare. O alta zona de transformare este cea legata de tehnologie. In anii 2000, Petrom se baza in mare parte pe tehnologii din ani ‘50. In ultimii zece ani ne putem lauda nu cu una, ci cu mai multe premiere mondiale pentru folosirea unor tehnologii noi, atat in Upstream, cat si in Downstream.

Share this post

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 • Toate
 • Analiza
 • Interviu
 • Petrol & Gaze
 • Default
 • Titlu
 • Data
 • Aleator
Incarca mai mult "tine SHIFT key pentru a incarca tot" Incarca tot