• Vasile Mogos

  CDI Oilfield Services, lider de piata in domeniul furnizarii de echipamente si servicii pentru operatiunile de exploatare a sondelor in Romania si in regiune, sarbatoreste in acest an cea de-a zecea aniversare – 10 ani de inovatii in aceasta sfera de activitate ... Citeste mai mult..
 • Spencer Coca

  Mazarine Energy va investi pana la 500 de milioane de dolari in Romania in perioada urmatoare.Spencer Coca este director general al Mazarine Energy Romania srl, subsidiara companiei olandeze Mazarine Energy BV. ... Citeste mai mult..
 • Iulian-Robert Tudorache

  Iulian-Robert Tudorache - Secretar de stat in Ministerul Energiei, coordonator al sectorului de petrol si gaze naturale din cadrul ministerului, a condus recent delegatia oficiala a Romaniei la Congresul Mondial ... Citeste mai mult..
 • Gerd Bommer

  Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Austria este unul dintre principalii parteneri comerciali si al doilea cel mai mare investitor ... Citeste mai mult..
 • Alexandru Vidu

  Grupul Bureau Veritas, lider mondial in certificarea diferitelor sisteme de management, cu birouri in peste 140 de tari si mai mult de 100.000 de certificate emise ... Citeste mai mult..
 • Ionut Purica

  Ce atuuri are Romania in cadrul Uniunii Europene, dar si ce riscuri de tara exista? Cu ce provocari majore se confrunta mediul de afaceri ... Citeste mai mult..
 • Alexandra Damascan Armegioiu

  Serinus Energy, compania canadiana care detine Winstar Satu Mare, si-a anuntat recent planurile de investitii cu privire la concesiunea ... Citeste mai mult..
 • Torgeir Olsen

  Odfjell Well Services (OWS) este o companie internationala de top, cu o indelungata istorie si cu o bogata experienta, care asigura servicii ... Citeste mai mult..
 • EUGENIA GUSILOV

  Romania Energy Center (ROEC) este primul think tank independent, in limba engleza, din Romania dedicat domeniului energiei ... Citeste mai mult..
 • Liviu Ilasi

  Anul acesta, transportatorul national de titei si produse derivate prin conducte si pe calea ferata, a marcat 115 ani de existenta ... Citeste mai mult..
 • Alberto Collamati

  Compania Weatherford International - unul dintre cei mai importanti furnizori, la nivel global, de solutii inovative, tehnologie si ... Citeste mai mult..
 • Virgil Metea

  In contextul agitat al reconfigurarii pietei energetice europene si al scaderii pretului gazelor naturale, am stat de vorba cu domnul Virgil Metea... Citeste mai mult..
 • Mariana Gheorghe

  Despre situatia actuala a pietei petrolului si strategia de sustenabilitate pe termen mediu si lung a companiei am discutat pe larg in cadrul interviului ... Citeste mai mult..
 • Karl Leidenfrost

  Pentru PPS Pipeline Systems, parte a grupului austriac Habau, anul 2000 a marcat inceputul activitatii in Romania. Cum au demarat operatiunile pe ... Citeste mai mult..
 • John L. Knapp

  ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited ocupa, in prezent, pozitia de presedinte al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore ... Citeste mai mult..
 • Iulian Iancu

  Realizarea Uniunii Energetice constituie una dintre prioritatile agendei europene, iar Romania, ca stat membru, si-a asumat o serie de angajamente ... Citeste mai mult..
 • Costel Lungu & Marius Cioaca

  Kraftanlagen Romania, fondata in anul 2007, si-a largit, incepand cu 2014, aria de servicii oferite clientilor, adaugandu-si in portofoliu executia de proiecte pentru intreg sectorul de petrol si gaze, Citeste mai mult..
 • Neil Anthony Morgan

  Modernizarea rafinăriei Petrobrazi, finalizată anul trecut, a marcat un moment de referinţă pentru OMV Petrom. Ce impact a avut acest proces asupra ţintei de profitabilitate, care sunt priorităţilestrategice şi ce buget ... Citeste mai mult..
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18

Interviu cu Virgil Metea

14 Sep 2016

Romgaz, factor important de securitate energetica pentru pietele regionale

In contextul agitat al reconfigurarii pietei energetice europene si al scaderii pretului gazelor naturale, am stat de vorba cu domnul Virgil Metea, Director General al Romgaz, despre provocari majore, planuri de investitii si directii prioritare ce contribuie la dezvoltarea sustenabila a companiei.

Domnule Director, in calitate de conducator al celui mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania, cu o istorie de peste un centenar, cum apreciati situatia actuala din piata la nivel national si regional? Care sunt cele mai semnificative provocari pentru Romgaz in prezent si pe viitor?

Virgil Metea: Se remarca in ultimii ani o schimbare in peisajul pietei energetice a Uniunii Europene in general, preocuparile privind securitatea energetica comunitara in asigurarea necesarului de gaze naturale, diminuarea dependentei de import si mobilizarea pentru sustenabilitate durabila in domeniul energetic impun fara doar si poate o reconfigurare/rearanjare a pietei gazelor naturale si a energiei in general.

Virgil Metea romgaz d

Provocarea majora cu care ne confruntam este legata de actuala conjunctura, a preturilor internationale la gazele naturale in scadere, ceea ce determina pentru producatorul Romgaz, cel putin pentru moment, o competitie inegala cu gazele din import.

Romgaz adapteaza continuu productia de gaze naturale la nevoile si cerintele pietei, unde pe de o parte lipsa infrastructurilor de interconectare la pietele europene si nu numai nu permite realizarea exportului de gaze naturale decat in cantitati foarte mici, iar pe de alta parte gazul intern este supraimpozitat si are o referinta de pret care restrictioneaza negocierea in conditiile unei piete competitive. Provocarile sunt legate insa si de instabilitatea si lipsa de predictibilitate a cadrului si regimului fiscal, de volatilitatea pretului gazelor naturale care poate afecta negativ proiectia investitiilor pe termen lung, sau de cresterea complexitatii si dimensiunilor proiectelor de investitii viitoare.

In procesul curent de reconfigurare a pietei energetice europene, dar si sub presiunea preturilor scazute, cum se raporteaza Romgaz la strategia comunitara?

Virgil Metea: In prezent, piata gazelor naturale din Romania se afla intr-un proces evolutiv, prin preocuparea pentru definirea principiilor strategiei energetice nationale in concordanta cu politicile energetice comunitare, care vizeaza siguranta in aprovizionare, stabilitate si predictibilitate legislativa, protejarea consumatorului final si a consumatorului vulnerabil si dezvoltarea durabila.

Din perspectiva obiectivelor Uniunii Europene privind piata energetica, rolul companiilor in acest sector si responsabilitatea lor pentru aprovizionare vor fi in mod cert amplificate. Important este insa ca autoritatile competente sa asigure o coordonare regionala eficienta si transparenta, astfel incat sa fie garantate conditii de egalitate a participantilor la o piata real competitiva, supravegherea competitiei corecte pe piata fiind de asemenea necesara.

Romgaz poate deveni astfel un factor important in realizarea dezideratului de securitate energetica pentru pietele regionale. In ultimii ani ne-am concentrat eforturile investitionale, urmand un program eficient de crestere a portofoliului de resurse si rezerve de gaze, de optimizare si dezvoltare a activitatii de inmagazinare subterana atat in sensul cresterii capacitatilor de inmagazinare cat si al cresterii calitatii serviciilor de inmagazinare oferite, atat prin retehnologizari cat si prin punerea in functiune de noi capacitati dotate cu tehnologii la standarde internationale, fara a ne limita la acestea. In ceea ce priveste eficienta energetica, ne propunem imbunatatirea acesteia la nivelul operatiunilor proprii si ne declaram sustinatorii consumatorilor care, in mod responsabil, opteaza pentru tehnologii care conduc la cresterea eficientei si reducerea emisiilor de CO2. Compania va pozitiona in continuare in centrul activitatilor sale principiile dezvoltarii durabile.

La problemele legate de impozite (suprataxarea de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizare), scaderea vanzarilor, absenta deocamdata a unui cadru fiscal care sa stimuleze investitiile, se adauga ancheta Comisiei Europene pe piata gazelor din Romania. Cum comentati si ce impact estimati ca va avea aceasta actiune asupra activitatii Romgaz?

Virgil Metea: Romgaz a respectat dispozitiile legale incidente cu privire la inspectiile Comisiei Europene efectuate prin Directia Generala de Concurenta (DG Competition) din cadrul Comisiei Europene in temeiul articolului 20 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1/2003.

Virgil Metea romgaz i1

Ceea ce putem afirma in acest sens este ca am cooperat pe deplin si in mod activ cu inspectorii DG Competition. Compania a fost si va fi transparenta si va coopera in continuare cu autoritatea europeana pentru a se solutiona in cadrul legal toate aspectele care au facut obiectul inspectiei DG Competition. Pentru orice eventualitate, ca orice companie importanta si avand in vedere importanta si potentialul impact al cazului, ne-am asigurat serviciile unei case de avocatura specializata si cu expertiza in domeniu, care sa ne asiste si sa ne reprezinte interesele in aceasta interactiune, deoarece, daca exista vreo suspiciune, speram sa o eliminam, iar increderea noastra este ca nu vom avea probleme.

In acest context agitat, Romgaz a anuntat o noua descoperire majora de hidrocarburi in zona Muntenia Nord - Est, confirmand astfel importanta prospectarii seismice 3D asupra reabilitarii zacamintelor mature de gaze naturale pentru mentinerea nivelului productiei de hidrocarburi. Ce perspective ofera aceasta noua descoperire evolutiilor viitoare in ceea ce priveste obtinerea si valorificarea unor resurse geologice aditionale?

Virgil Metea: Cum am mai afirmat, in ultimii ani ne-am concentrat eforturile investitionale, urmand un program eficient, concentrat pe mentinerea nivelului productiei, atat prin descoperirea de noi rezerve cat si prin imbunatatirea gradului de recuperare actual prin reabilitarea zacamintelor depletate si, totodata, dezvoltarea si modernizarea facilitatilor existente, cat si prin explorarea de noi perimetre pentru descoperirea de noi resurse si rezerve.

Lucrarile de prospectiuni de suprafata se bazeaza, in principal, pe metodele de investigare seismica 2D si 3D, capabile sa puna in evidenta posibilele acumulari de hidrocarburi in cadrul perimetrelor explorate cu o precizie superioara, crescand considerabil eficienta forajelor si implicit perspectiva de a realiza descoperiri importante.

Care sunt cele mai importante proiecte derulate in prezent de Romgaz onshore?

Virgil Metea: Activitatea de explorare pe care Romgaz o desfasoara onshore pe teritoriul Romaniei se deruleaza in prezent in baza Actului Aditional la Acordul de Concesiune 23/2000 aprobat prin H.G. 968/2011 pentru extinderea Perioadei de Explorare de cinci ani, 2011 – 2016.
Obiectivele principale ale activitatii au fost si sunt in continuare reprezentate de explorarea, in cadrul perimetrelor concesionate, a zonelor de interes major in treapta de adancime 3000 – 5500 de metri, in care sunt amplasate potentiale acumulari importante de hidrocarburi asa cum rezulta din informatiile geologice si geofizice complexe achizitionate si mai ales din datele seismice 3D care acopera deja mare parte din suprafetele de mare perspectiva.

Virgil Metea romgaz i2

Lucrarile sunt concentrate in Proiecte Majore de Explorare in Bazinul Transilvaniei, Moldova Nord – Frasin, Moldova Sud – zona Roman si Muntenia – Snagov, Caragele si Phoenix.

Pana in prezent au fost inregistrate rezultate importante, prezentate prin comunicate de presa care au mentionat noi descoperiri precum Cris in Transilvania, Frasin in Moldova, Rosetti si Damianca in proiectul Phoenix in Muntenia.

Ca urmare a acestor rezultate, Romgaz a initiat demersurile necesare catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru aprobarea extinderii Perioadei de Explorare in scopul evaluarii noilor descoperiri realizate si explorarea unui numar important de prospecte noi puse in evidenta de datele geologice si geofizice acumulate.

Nu toate proiectele de explorare se soldeaza, insa, cu rezultate favorabile. Ati renuntat, la inceputul anului, la operatiunile petroliere din perimetrul Rapsodia din Marea Neagra, dar va concentrati in continuare pe perimetrul Trident. Ce ne puteti spune despre stadiul actual al activitatii de analiza, interpretare si evaluare a descoperirilor anuntate in 2015?

Virgil Metea: Romgaz este asociat intr-un contract de farm-out, in calitate de non-operator, cu companiile Lukoil Overseas Atash B.V. si Panatlantic, avand un procent de participare de 10% in Perimetrele EDE EX 29 Est Rapsodia si EX30 Trident, zona offshore de apa adanca din Marea Neagra.
In urma parcurgerii etapei initiale de explorare au fost realizate lucrarile angajate fata de ANRM.Rezultatele din blocul EX 29 Est Rapsodia nu au confirmat prezenta unor acumulari de hidrocarburi, fapt ce a condus la luarea deciziei de renuntare la concesiune.

In blocul EX 30 Trident a fost pusa in evidenta o acumulare de gaze de circa 30 Bmc, declarata ca si descoperire. In prezent, ne aflam in etapa a II-a de explorare, etapa care are drept scop completarea datelor obtinute anterior, cu metode suplimentare de investigatie si interpretare a acestora pentru evaluarea descoperirii. Aceasta etapa este de obicei foarte laborioasa si fundamenteaza programul de explorare viitor prin sonde de explorare si evaluare, dar si pentru punerea in evidenta de noi prospecte in cadrul perimetrului.

Care sunt cele mai importante repere ale programului de investitii al Romgaz pentru 2016 si pentru perioada urmatoare?

Virgil Metea: Programul investitional este conturat pe baza conditiilor de piata actuale, care impun o analiza atenta a strategiei pe care o adoptam. Compania vizeaza valorificarea la nivel maxim a punctelor tari si a zonelor cu potential de crestere, fara a se vulnerabiliza, pe baza unor evaluari si analize de risc bine documentate, flexibile si transparente. Prioritare vor ramane insa cresterea portofoliului de resurse si rezerve de gaz, optimizarea si dezvoltarea activitatii de inmagazinare subterana, consolidarea pozitiei pe pietele de furnizare a energiei, dar si identificarea unor oportunitati noi de afaceri pentru imbunatatirea performantelor companiei.

Explorarea cu ajutorul unor tehnologii eficiente, cu risc minim de impact asupra mediului spre exemplu, este una din directiile care contribuie la dezvoltarea sustenabila a companiei noastre. Rezultatele programului de investitii adoptat in ultimii ani si strategia de explorare si-au atins obiectivele, ceea ce creeaza perspective foarte bune pentru continuarea programelor de explorare in Romania.

Guvernul a decis, in urma solicitarii ANRE de modificare a prevederilor legislative curente, inghetarea calendarului de liberalizare. Care este punctul de vedere al Romgaz referitor la aceasta chestiune si ce argumente aveti in acest sens?

Virgil Metea: Pentru Romania este oportuna si necesara realizarea conditiilor functionale si legale de piata libera, asigurarea conditiilor tehnice care sa permita interconectarea la piata regionala, dublate de o strategie energetica functionala pe termen lung, de legislatie adecvata, de fiscalitate predictibila care sa permita o concurenta reala si loiala si de o analiza temeinica a riscurilor si vulnerabilitatilor.

Romgaz a dovedit in repetate randuri ca are o buna capacitate de adaptare, iar intr-o piata in continua schimbare, aloca resurse considerabile investitiilor in explorare, exploatare si inmagazinare, care sunt importante pentru dezvoltarea companiei. Prin insasi pozitia geografica, Romania poate fi un factor important in securitatea energetica pentru pietele regionale.

Raportul sesiunii de lucru Petrol si Gaze, elaborat de Ministerul Energiei si supus dezbaterii, propune regandirea rolului depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor si infiintarea unei Autoritati Centrale de Stocare. Care este opinia dvs. cu privire la aceste initiative?

Virgil Metea: Rolul depozitelor de inmagazinare subterana este unul deosebit de important pentru securitatea energetica nationala, deoarece gazul inmagazinat poate asigura acoperirea varfurilor de consum cerute de piata, cauzate spre exemplu de variatiile de temperatura, precum si mentinerea caracteristicilor de functionare optima a sistemului national de transport al gazelor naturale.

Proiectele noastre pentru cresterea capacitatii depozitelor de inmagazinare au fost determinate si de rolul strategic pe care acestea il pot juca in piata regionala pe viitor. Romgaz este direct interesat de dezvoltarea proiectelor de interconectare la nivel european, fiind evidente oportunitatile de afaceri ce se arata. Tinand cont de portofoliul de activitati si infrastructura pe care le detine, Romgaz poate deveni un important si activ jucator regional pe piata de energie.

Conform „Raportului consolidat al sesiunilor de lucru din cadrul procesului consultativ al etapei de analiza calitativa a sectorului energetic romanesc”, infiintarea unei Autoritati Centrale de Stocare este subiectul unui studiu de oportunitate, iar proiectul de amendare a actului normativ privind constituirea si mentinerea unui nivel minim de rezerve de titei si/sau produse petroliere in scopul asigurarii sigurantei in aprovizionare se afla in circuitul de avizare.

Vis-á-vis de oportunitatea infiintarii Autoritatii Centrale de Stocare, este necesara o clarificare a aspectelor de reglementare si functionale pentru a putea dezbate pe tema utilitatii si eficientei acesteia.

Se apropie Ziua Gazistului. Cateva ganduri si impresii personale adresate colegilor din industrie...

Virgil Metea: Industria gazului metan este o industrie cu o traditie de peste 100 de ani in Romania si un sector important si strategic al economiei nationale, in care competenta si constiinta profesionala au jucat si joaca si astazi un rol insemnat, fiind mereu nevoie de deschidere spre nou si invatare pentru a dezvolta noi tehnologii si de a creste calitatea produselor si serviciilor oferite in acest sector.

Virgil Metea romgaz i3

De-a lungul anilor, Romgaz a trecut printr-un proces amplu de retehnologizare si eficientizare a productivitatii, ceea ce nu s-ar fi putut realiza cu succes fara aportul real al fiecarui salariat, resursa umana fiind una dintre cele mai importante resurse pe care le are Romgaz. Pe aceasta cale ii felicit si le multumesc pentru loialitatea si daruirea fata de meseria pe care au ales sa o practice.

De Ziua Gazistului, urez tuturor angajatilor si colaboratorilor din domeniul gazelor naturale un sincer La multi ani!

Share this post

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 • Toate
 • Analiza
 • Interviu
 • Petrol & Gaze
 • Default
 • Titlu
 • Data
 • Aleator
Incarca mai mult "tine SHIFT key pentru a incarca tot" Incarca tot