• Vasile Mogos

  CDI Oilfield Services, lider de piata in domeniul furnizarii de echipamente si servicii pentru operatiunile de exploatare a sondelor in Romania si in regiune, sarbatoreste in acest an cea de-a zecea aniversare – 10 ani de inovatii in aceasta sfera de activitate ... Citeste mai mult..
 • Spencer Coca

  Mazarine Energy va investi pana la 500 de milioane de dolari in Romania in perioada urmatoare.Spencer Coca este director general al Mazarine Energy Romania srl, subsidiara companiei olandeze Mazarine Energy BV. ... Citeste mai mult..
 • Iulian-Robert Tudorache

  Iulian-Robert Tudorache - Secretar de stat in Ministerul Energiei, coordonator al sectorului de petrol si gaze naturale din cadrul ministerului, a condus recent delegatia oficiala a Romaniei la Congresul Mondial ... Citeste mai mult..
 • Gerd Bommer

  Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Austria este unul dintre principalii parteneri comerciali si al doilea cel mai mare investitor ... Citeste mai mult..
 • Alexandru Vidu

  Grupul Bureau Veritas, lider mondial in certificarea diferitelor sisteme de management, cu birouri in peste 140 de tari si mai mult de 100.000 de certificate emise ... Citeste mai mult..
 • Ionut Purica

  Ce atuuri are Romania in cadrul Uniunii Europene, dar si ce riscuri de tara exista? Cu ce provocari majore se confrunta mediul de afaceri ... Citeste mai mult..
 • Alexandra Damascan Armegioiu

  Serinus Energy, compania canadiana care detine Winstar Satu Mare, si-a anuntat recent planurile de investitii cu privire la concesiunea ... Citeste mai mult..
 • Torgeir Olsen

  Odfjell Well Services (OWS) este o companie internationala de top, cu o indelungata istorie si cu o bogata experienta, care asigura servicii ... Citeste mai mult..
 • EUGENIA GUSILOV

  Romania Energy Center (ROEC) este primul think tank independent, in limba engleza, din Romania dedicat domeniului energiei ... Citeste mai mult..
 • Liviu Ilasi

  Anul acesta, transportatorul national de titei si produse derivate prin conducte si pe calea ferata, a marcat 115 ani de existenta ... Citeste mai mult..
 • Alberto Collamati

  Compania Weatherford International - unul dintre cei mai importanti furnizori, la nivel global, de solutii inovative, tehnologie si ... Citeste mai mult..
 • Virgil Metea

  In contextul agitat al reconfigurarii pietei energetice europene si al scaderii pretului gazelor naturale, am stat de vorba cu domnul Virgil Metea... Citeste mai mult..
 • Mariana Gheorghe

  Despre situatia actuala a pietei petrolului si strategia de sustenabilitate pe termen mediu si lung a companiei am discutat pe larg in cadrul interviului ... Citeste mai mult..
 • Karl Leidenfrost

  Pentru PPS Pipeline Systems, parte a grupului austriac Habau, anul 2000 a marcat inceputul activitatii in Romania. Cum au demarat operatiunile pe ... Citeste mai mult..
 • John L. Knapp

  ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited ocupa, in prezent, pozitia de presedinte al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore ... Citeste mai mult..
 • Iulian Iancu

  Realizarea Uniunii Energetice constituie una dintre prioritatile agendei europene, iar Romania, ca stat membru, si-a asumat o serie de angajamente ... Citeste mai mult..
 • Costel Lungu & Marius Cioaca

  Kraftanlagen Romania, fondata in anul 2007, si-a largit, incepand cu 2014, aria de servicii oferite clientilor, adaugandu-si in portofoliu executia de proiecte pentru intreg sectorul de petrol si gaze, Citeste mai mult..
 • Neil Anthony Morgan

  Modernizarea rafinăriei Petrobrazi, finalizată anul trecut, a marcat un moment de referinţă pentru OMV Petrom. Ce impact a avut acest proces asupra ţintei de profitabilitate, care sunt priorităţilestrategice şi ce buget ... Citeste mai mult..
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18

Interviu cu Alberto Collamati

18 Oct 2016

Criza lasa in urma o mostenire importanta: remodelarea companiilor de petrol si gaze

Compania Weatherford International - unul dintre cei mai importanti furnizori, la nivel global, de solutii inovative, tehnologie si servicii pentru industria de petrol si gaze, a fost distinsa cu premiul Best International Oilfield Services Company la ADIPEC in 2015. Dialogul nostru cu Alberto Collamati, Director general pentru Sud-Estul Europei, ne-a dezvaluit principalele provocari, dar si performantele operationale ale companiei pana in prezent, precum si oportunitatile vizate de Weatherford in domeniul energiei pe parcursul urmatorilor ani.

Directorii generali se confrunta de regula cu multe sarcini, de la adaptarea la noile progrese tehnologice, reglementari si schimbari legislative, pana la alegerea strategiilor tinta si recrutarea de personal inalt calificat. Care credeti ca ar fi cele mai importante abilitati necesare pentru ocuparea unei asemenea pozitii?

Alberto Collamati: Conducerea unei companii implica, zilnic, confruntarea cu concepte pentru care, in cele mai multe situatii, nu ai expertiza necesara si trebuie sa te bazezi pe specialisti, mai ales ca, in cazul unor erori, consecintele sunt majore (cum ar fi domeniul fiscal, financiar, legal, resurse umane etc.). In esenta, fiecare companie este alcatuita din oameni care interctioneaza cu alti oameni. Dedic o mare parte din timp relationarii cu oamenii, incerc sa le aflu punctele tari, preocuparile, planurile privind cariera, obiectivele personale, sa le descifrez caracterul, astfel incat sa ma asigur ca fiecare dintre ei se potriveste locului ocupat in organizatie si ca este pregatit sa se autodepaseasca.

Alberto Colamati Weatherford

Astfel, abilitatile pe care le apreciez cel mai mult la lideri este capacitatea acestora de a identifica rapid, de a evalua si numi persoanele si caracterele potrivite pentru anumite pozitii.

La urma urmei, rezultatul final al procesului consta in capacitatea de a delega, de a avea incredere in echipa si de a o responsabiliza.

Auditul intern si extern reprezinta apoi o parte a filosofiei „ai incredere, dar verifica”.

Aveti mai mult de 14 ani de experienta la nivel mondial in industria de petrol si gaze, timp in care ati condus activitati din diverse arii, precum sectorul operational, vanzari, analiza financiara, resurse umane, taxe (aferente legislatiilor locale, precum si standardelor si politicilor corporatiste). Cum apreciati pietele sud-est europene de petrol si gaze? Unde s-ar plasa Romania in acest peisaj?

Alberto Collamati: In „globul meu de cristal”, vad activitatea din 2017 in Europa de Sud-Est usor in crestere fata de 2016, datorita usoarei reveniri a pretului petrolului calculat anual, cu toate ca analistii se asteapta ca pretul petrolului sa-si mentina volatilitatea ceva vreme. Aceasta nesiguranta afecteaza modul in care operatorii estimeaza profitabilitatea proiectelor pe termen scurt, avand abordari conservatoare, care ar putea stopa proiecte, altfel, profitabile.

In concluzie, prevad un an 2017 de eforturi sustinute pentru operatorii si prestatorii de servicii din industria de petrol si gaze.

Vorbind despre Romania, cum explorarile marine la mare adancime din Marea Neagra sunt intarziate cu ani buni, singura piata disponibila va fi cea de pe uscat, cu vanzare de produse uzuale, cu un oarecare potential pentru sondele cu o importanta deosebita, unde noile tehnologii vor ajuta operatorii sa reduca costurile sau sa minimizeze riscurile.

Romania a fost si va fi intotdeauna o tara ce ofera o multitudine de oportunitati si care are specialisti cu o bogata experienta in domeniul petrol si gaze; de aceea sunt optimist in privinta viitorului sau si a faptului ca va fi un loc in care sa iti doresti sa faci afaceri.

Noile rapoarte in domeniul energiei arata ca jucatorii din sectorul de petrol si gaze sunt nevoiti sa evolueze rapid in ceea ce priveste modelul de afaceri pentru a continua sa prospere in viitor pe piata. Cum se vor adapta furnizorii la aceasta piata in schimbare?

Alberto Collamati: Veniturile au scazut dramatic in industria de petrol si gaze din cauza combinatiei dintre activitatea redusa si concesiile de pret facute operatorilor, pentru a le permite acestora sa continue dezvoltarea de proiecte care altfel nu ar mai fi fost atractive din punct de vedere economic. Nu este nici un secret ca singurul mod de a face fata unui astfel de scenariu agresiv este reducerea costurilor in acelasi ritm cu scaderea veniturilor. Punerea in practica nu este insa usor de realizat atunci cand vorbim despre reduceri la nivel de doua cifre si despre constrangeri precum: conformitatea cu reglementarile locale, asigurarea sigurantei in munca, pregatirea si certificarea, respectarea standardelor de calitate a serviciilor.

Reducerea rapida si inteligenta a costurilor nu este singura decizie care mentine compania Weatherford ocupata si concentrata pe plan intern.

Aloc o mare parte din timp pentru a intelege cum se schimba conditiile din piata. De fapt, pentru a intelege „noile reguli ale jocului”, pentru a mentine etica jocului si pentru a pozitiona compania pe noile nise din piata.

Alberto Colamati Weatherford 3

Doua citate imi vin in minte: „nu lasa o criza buna sa treaca nefolosita” (Winston Churchill) si „nu supravietuieste specia cea mai puternica, ci aceea care este cea mai adaptabila la schimbari” (expresie controversata, ce i-ar apartine lui Charles Darwin).

Amandoua citatele pun intr-o lumina diferita si mai optimista abordarea unei crize: urmarirea posibilitatii de a beneficia de aceasta printr-o abordare diferita si prin descoperirea de oportunitati de a ne schimba mentalitatea si de a provoca statu quo-ul. Statu quo-ul reprezinta barierele si, in timpul unei crize, cele mai multe dintre bariere dispar, deschizand variante pentru noi oportunitati.

Cum se resimte relatia dintre operatori si furnizori in urma presiunilor financiare asupra sectorului de petrol si gaze?

Alberto Collamati: Relatiile de lucru cu departamentul de achizitii au devenit mult mai stranse! Asa cum am mentionat anterior, dincolo de provocarea evidenta in timpul unei crize, putem vedea lucrurile din doua perspective. Operatorii si furnizorii s-au regasit intr-un nou „teritoriu neexplorat” din care singura iesire este doar impreuna. Daca definim relatiile drept „colaborari pe baza de incredere”, atunci acestea au devenit mai stranse cu departamentul de proiectare, in ceea ce priveste cautarea de noi optiuni pentru a functiona cu costuri scazute. S-a investit mult timp in reproiectarea proceselor de afaceri si in gasirea de solutii tehnice alternative pentru a indeplini noile cerinte ale clientului. Cu unele am avut succes, alte solutii au fost mai putin viabile, dar am incercat sa depasim barierele mentalitatii si sa provocam statu quo-ul. Cred ca toate companiile furnizoare de servicii s-au adaptat rapid la noile conditii de piata, dar din pacate, in aceasta ecuatie, a fost greu sa mentinem controlul costului in pas cu rata de scadere a activitatii.

Cealalta fata a monedei arata ca nivelul redus de activitate din prezent combinat cu tintele operatorilor de reducere a costurilor au impins furnizorii de servicii la limita si, drept consecinta, unii dintre acestia si-au declarat insolventa, altii au parasit tara, altii pleaca pe masura ce gasesc afaceri mai profitabile in alta parte, iar altii vor pleca in cele din urma. Cu fiecare companie care paraseste tara, piata pierde din experienta locala si din furnizorii de incredere, formati in ani de colaborari de succes.

Ce ne puteti spune despre rezultatele recente ale companiei? Care sunt cele mai importante provocari carora Weatherford a trebuit sa le faca fata pe parcursul anului?

Alberto Collamati: Directia in care a mers Weatherford in ultimul timp a fost constanta, iar intensitatea efortului nostru a crescut pe parcursul anului. Ne-am concentrat sa realizam mai mult decat sa ne adaptam rapid si eficient conditiilor de piata in continua deteriorare. Totodata, ne-am straduit sa profitam de conditiile de piata extreme pentru a ne stabili indicatori de eficienta de natura structurala si, in acelasi timp, sa obtinem imbunatatirea productivitatii – modificari care sa asigure companiei un nivel mult mai inalt de eficienta operationala si performanta financiara odata ce piata isi va reveni.

Care sunt principalele performante operationale inregistrate de Weatherford in 2016?

Alberto Collamati: Confirmand promisiunile noastre privind siguranta si protectia muncii, calitatea si fiabilitatea si, in ciuda unui an cu scaderi importante si a reducerii fortei de munca, Weatherford a obtinut cea mai buna statistica in privinta sigurantei angajatilor din istoria consemnata a companiei. Reusitele in domeniul sigurantei si protectiei in munca sunt rareori compatibile cu discontinuitatile pietei si, cu toate acestea, rezultatele Weatherford vorbesc de la sine.

In cursul anului 2015, la Expozitia si conferinta internationala de la Abu Dhabi (ADIPEC), Weatherford a primit premiul Best Oilfield Services Company (International) la gala premiilor de excelenta in energie.
Weatherford a obtinut si alte rezultate notabile, inclusiv reducerea cu 16% a numarului total de incidente de munca inregistrate (TRIR), reducerea cu 23% a ratei timpului neproductiv datorat incidentelor de munca (LTIR) si reducerea cu 33% a ratei de incidente cu vehicule ce pot fi evitate (PVIR). In fine, compania a incheiat anul pe locul al 2-lea in top 500 al clasamentului global in privinta Programelor din Sectorul Energiei, realizat de publicatia Security Magazine.

Care considerati ca este cea mai buna cale pentru ca proiectele sa devina viabile intr-un mediu dominat de pretul mic al petrolului?

Alberto Collamati: Dupa cum stiti, nu exista o solutie universal valabila. Pentru fiecare proiect in parte este nevoie de o evaluare particulara. Totusi, privind spre o abordare generala, la urma urmei solutia aleasa trebuie sa aduca o crestere generala a productiei/o reducere a costurilor pentru operator. Acestea pot rezulta din: noi procese/tehnologii care sa majoreze productia sau sa estimeze mai bine productia, costuri unitare mai mici, riscuri mai mici (in consecinta inclusiv riscuri economice mai mici), cresterea eficientei (in consecinta costuri mai mici alocate noilor procese/tehnologii in buget), executie mai rapida, rezultand costuri generale mai mici.

Alberto Colamati Weatherford 2

Revenind la intrebarea aterioara, consider capitalul uman ca fiind cel care face diferenta pe aceasta piata: oameni care sa inteleaga problemele si sa ofere solutii viabile.

In comparatie cu alte industrii care functioneaza pe piete globale, foarte competitive si care au nevoie de adaptare si de eficientizare pentru a supravietui, cred ca industria de petrol si gaze ramane in urma in multe aspecte si ca exista oportunitati pentru a optimiza si eficientiza procesele. Cred ca remodelarea companiilor din domeniul petrol si gaze va fi cea mai importanta mostenire pe care criza o va lasa in urma.

Care considerati ca sunt oportunitatile majore pentru Weatherford in sectorul energetic pentru perioada urmatoare?

Alberto Collamati: Weatherford vede oportunitati in trei segmente distincte: exploatarea in ape de mare adancime, zacamintele imbatranite si zacamintele neconventionale.

Exploatarea in ape de mare adancime amplifica provocarile tipice forajelor. Amplasarea la distanta, conditiile geologice tot mai dure, costurile ridicate ale platformei de foraj fac ca integritatea sondei si fiabilitatea forajului sa devina de importanta cruciala pentru operatiunile in ape de mare adancime. Noi actionam astfel incat provocarile operatiunilor in ape de mare adancime si incertitudinile legate de rezerve sa se transforme in asigurarea integritatii sondelor pe termen lung si in rezerve dovedite. In ceea ce priveste zacamintele imbatranite, aici provocarile sunt foarte diverse. La nivel global, pe masura ce campurile se maturizeaza, operatorii cauta noi modalitati de a prelungi viata economica a acestor zacaminte si de a maximiza rata de recuperare. Weatherford ofera tehnologia si expertiza pentru a rezolva provocarile privind integritatea si fiabilitatea sondelor in cazul campurilor petroliere imbatranite, provocari ce ar face ca multe dintre operatiuni sa devina neviabile din punct de vedere economic. Tehnologia noastra integrata si inovativa impreuna cu serviciile furnizate se adreseaza acestor provocari si permit clientilor sa optimizeze si sa mareasca productia pe parcursul ciclului de viata al sondei. In cele din urma, depozitele neconventionale sunt bogate in resurse si au un ridicat potential economic, dar prezinta provocari unice care variaza de la conditii geologice nesigure pana la rate rapide de declin si perspective economice reduse. Fiind un pionier in acest domeniu, Weatherford detine expertiza si managementul necesare in abordarea rezervelor de sist. Ne-am imbunatatit continuu portofoliul de servicii si tehnologii, astfel incat clientii nostri sa aiba acces mai usor la resursele neconventionale si la posibilitatile de maximizare a acestora.

Ce lectii importante ati invatat de cand ocupati aceasta functie? Ce va place cel mai mult la pozitia pe care o detineti?

Alberto Collamati: Se implinesc trei ani de cand ocup aceasta functie (ceea ce, dupa standardele Weatherford, reprezinta un mandat mediu spre lung!). In perioada in care am activat in Italia si in Romania, am avut ocazia sa conduc afaceri in crestere - prin anii 2013 - 2014, cu un numar redus de personal si venituri record luna de luna - inainte de a incepe taierea costurilor din 2015 si pana in prezent, cu pericolul unor rezultate contrare.

Alberto Colamati Weatherford 5

Fiecare mandat iti ofera ocazia sa inveti si, pentru mine, avand o pregatire tehnica, aceasta experienta extrem de interesanta si fructuoasa m-a ajutat sa-mi largesc capacitatea de intelegere asupra activitatii unitatilor de business, concentrata pe oferte tehnice si pe executii la sonda.
A trebuit sa ma ocup de intregul „pachet” reprezentat de ceea ce inseamna o societate comerciala, cu toate cerintele legale aferente de indeplinit, si de asemenea am gestionat functiile suport pentru Liniile de Productie, in vederea derularii fluente a operatiunilor. Intr-un fel, eu sunt furnizorul de servicii pentru „clientul meu intern” – Liniile de Productie.

Mi-a placut experienta lucrului Liniilor de Productie combinate, dobandita in urma operatiunilor wireline, am reusit astfel sa am o vedere mai larga asupra tuturor celorlalte linii de productie din cadrul Weatherford, sa le inteleg punctele tari, provocarile, modelul de business, strategiile de pret etc.
Un alt aspect important al pozitiei mele, de care ma bucur, consta in increderea, libertatea in luarea deciziilor si sustinerea din partea managementului companiei, ceea ce este motivant si conduce la adoptarea mai rapida a deciziilor.

In cele din urma, dar nu mai putin important, Weatherford South East Europe beneficiaza de o echipa formata din profesionisti dedicati, de la operatorii din teren, care reprezinta interfata de business a Weatherford, si pana la cel mai inalt al ierarhiei.Pentru mine, sa lucrez impreuna cu ei si pentru ei reprezinta o placere si totodata un privilegiu.

Share this post

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 • Toate
 • Analiza
 • Interviu
 • Petrol & Gaze
 • Default
 • Titlu
 • Data
 • Aleator
Incarca mai mult "tine SHIFT key pentru a incarca tot" Incarca tot