• Vasile Mogos

  CDI Oilfield Services, lider de piata in domeniul furnizarii de echipamente si servicii pentru operatiunile de exploatare a sondelor in Romania si in regiune, sarbatoreste in acest an cea de-a zecea aniversare – 10 ani de inovatii in aceasta sfera de activitate ... Citeste mai mult..
 • Spencer Coca

  Mazarine Energy va investi pana la 500 de milioane de dolari in Romania in perioada urmatoare.Spencer Coca este director general al Mazarine Energy Romania srl, subsidiara companiei olandeze Mazarine Energy BV. ... Citeste mai mult..
 • Iulian-Robert Tudorache

  Iulian-Robert Tudorache - Secretar de stat in Ministerul Energiei, coordonator al sectorului de petrol si gaze naturale din cadrul ministerului, a condus recent delegatia oficiala a Romaniei la Congresul Mondial ... Citeste mai mult..
 • Gerd Bommer

  Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Austria este unul dintre principalii parteneri comerciali si al doilea cel mai mare investitor ... Citeste mai mult..
 • Alexandru Vidu

  Grupul Bureau Veritas, lider mondial in certificarea diferitelor sisteme de management, cu birouri in peste 140 de tari si mai mult de 100.000 de certificate emise ... Citeste mai mult..
 • Ionut Purica

  Ce atuuri are Romania in cadrul Uniunii Europene, dar si ce riscuri de tara exista? Cu ce provocari majore se confrunta mediul de afaceri ... Citeste mai mult..
 • Alexandra Damascan Armegioiu

  Serinus Energy, compania canadiana care detine Winstar Satu Mare, si-a anuntat recent planurile de investitii cu privire la concesiunea ... Citeste mai mult..
 • Torgeir Olsen

  Odfjell Well Services (OWS) este o companie internationala de top, cu o indelungata istorie si cu o bogata experienta, care asigura servicii ... Citeste mai mult..
 • EUGENIA GUSILOV

  Romania Energy Center (ROEC) este primul think tank independent, in limba engleza, din Romania dedicat domeniului energiei ... Citeste mai mult..
 • Liviu Ilasi

  Anul acesta, transportatorul national de titei si produse derivate prin conducte si pe calea ferata, a marcat 115 ani de existenta ... Citeste mai mult..
 • Alberto Collamati

  Compania Weatherford International - unul dintre cei mai importanti furnizori, la nivel global, de solutii inovative, tehnologie si ... Citeste mai mult..
 • Virgil Metea

  In contextul agitat al reconfigurarii pietei energetice europene si al scaderii pretului gazelor naturale, am stat de vorba cu domnul Virgil Metea... Citeste mai mult..
 • Mariana Gheorghe

  Despre situatia actuala a pietei petrolului si strategia de sustenabilitate pe termen mediu si lung a companiei am discutat pe larg in cadrul interviului ... Citeste mai mult..
 • Karl Leidenfrost

  Pentru PPS Pipeline Systems, parte a grupului austriac Habau, anul 2000 a marcat inceputul activitatii in Romania. Cum au demarat operatiunile pe ... Citeste mai mult..
 • John L. Knapp

  ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited ocupa, in prezent, pozitia de presedinte al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore ... Citeste mai mult..
 • Iulian Iancu

  Realizarea Uniunii Energetice constituie una dintre prioritatile agendei europene, iar Romania, ca stat membru, si-a asumat o serie de angajamente ... Citeste mai mult..
 • Costel Lungu & Marius Cioaca

  Kraftanlagen Romania, fondata in anul 2007, si-a largit, incepand cu 2014, aria de servicii oferite clientilor, adaugandu-si in portofoliu executia de proiecte pentru intreg sectorul de petrol si gaze, Citeste mai mult..
 • Neil Anthony Morgan

  Modernizarea rafinăriei Petrobrazi, finalizată anul trecut, a marcat un moment de referinţă pentru OMV Petrom. Ce impact a avut acest proces asupra ţintei de profitabilitate, care sunt priorităţilestrategice şi ce buget ... Citeste mai mult..
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18

Interviu cu Torgeir Olsen

17 Mar 2017

Sosesc robotii pentru operatiuni petroliere offshore!

Odfjell Well Services (OWS) este o companie internationala de top, cu o indelungata istorie si cu o bogata experienta, care asigura servicii petroliere de clasa mondiala. Jucator important in operatiuni de tubaj, inchirieri si servicii de interventie la sonda, compania activeaza in Europa si in Orientul Mijlociu, extinzandu-si rapid activitatea si in alte regiuni.
Am discutat cu Torgeir Olsen, Country Manager si Manager pentru Dezvoltarea Afacerilor - Iran si pentru Proiecte Speciale, fost Manager de Operatiuni si BD Europa de Est la Odfjell Well Services, despre rezultatele importante ale companiei in 2016, proiecte prioritare si despre cum se ajunge de la performante bune la performante exceptionale.

Domnule Olsen, cum ati decis sa lucrati in aceasta industrie? Care sunt elementele definitorii ale carierei dumneavoastra profesionale?

Torgeir Olsen: De fapt, ambii mei parinti au lucrat in industria offshore in Norvegia, din 1979, dar eu am decis sa lucrez ca dulgher, cu studii si certificat in domeniu. Anii ‘80 au reprezentat o perioada foarte buna pentru afaceri si deja eram sef de echipa la 21 de ani, in cadrul unei mari companii din Bergen, Norvegia. In 1998 am activat, timp de un an, in fortele ONU din Liban si, atunci cand am revenit acasa, au aparut primele semne ale crizei si am inceput sa ma intreb daca n-ar trebui sa aleg o cariera in domeniul offshore, desi aveam o slujba foarte buna ca dulgher, fiind sef de echipa.

Torgier Olsen open

In anii ‘90 am decis sa urmez cursul de siguranta a operatiunilor petroliere offshore, timp de 14 zile la momentul respectiv, si am aflat despre o companie care angaja personal. Intr-o zi de luni m-am dus la sediul acesteia si am spus ca sunt gata sa preiau orice sarcina si miercuri eram deja in elicopter, in drum spre o platforma, angajat ca montator schele, fara sa ma mai uit in urma! In prima mea deplasare am vazut instalatia de foraj de pe platforma si, in momentul in care m-am intors acasa, am urmat cursurile de baza pentru operatori platforme petroliere. Profesorul mi-a recomandat sa ma adresez companiei sale de foraj pentru un post. Drept urmare, am lucrat pentru acea companie de foraj! Apoi, coordonatorul de personal din companie a preluat postul de manager in domeniul resurselor umane la o alta companie; ulterior m-a sunat sa imi ofere un post pe semisubmersibilul Polar Pioneer, astfel incat acesta a devenit „prima mea platforma” incepand din 1991 si pana cand am inceput sa lucrez la Odfjell la sfarsitul anului 1996. Mi-am dat seama ca nu vreau sa fiu un simplu lucrator, astfel incat, din 1992 pana in 1995, am urmat cursurile de inginerie ale scolii tehnice de foraj. Au fost zile grele, pentru ca lucram offshore si apoi mergeam la cursuri, iar in perioada cand eram acasa trebuia sa invat din urma pentru cele 14 zile cat fusesem plecat pe platforma!
Am fost lucrator simplu, macaragiu, asistent sondor, sondor, sef sonda, inginer de foraj, operator prevenire explozii, operator platforma jack-up, supervizor si sef platforma, asta pana in iunie 2005 cand am fost solicitat sa plec in Olanda pentru infiintarea unui birou si a filialei Odfjell Well Services (pana atunci lucrasem pentru compania mama Odfjell Drilling) impreuna cu alti fosti colegi si prieteni. Am ocupat functia de asistent manager de tara si, de la sfarsitul anului 2006 pana la sfarsitul lui 2008, functia de manager de tara. Am fost rechemat in Norvegia, pentru a continua dezvoltarea companiei, unde m-am ocupat de departamentul de scule si echipamente, precum si de licitatii/contracte.
Am sosit in Romania pentru prima data in toamna lui 2008 pentru a evalua oportunitatile privind operatiunile de foraj si, din 2009, am inceput sa furnizam echipamente de sonda pentru diverse companii, prin intermediul filialei noastre din Olanda. In perioada mai-iunie, m-am ocupat de o licitatie importanta pentru OMV Petrom si, la inceput de iulie 2011, am venit in Bucuresti, astfel ca vicepresedintele de atunci al companiei pentru Europa a respirat usurat; am preluat apoi operatiunile din Romania si de atunci lucrez aici! Am devenit manager de operatiuni pentru Estul Europei, avand ca responsabilitati obtinerea de contracte si dezvoltarea companiei. Restul e istorie, am petrecut sase ani grozavi in Romania, am aflat ce tara minunata este si ce oameni extraordinari are. In prezent, sunt casatorit aici cu o doamna exceptionala! Am transferat responsabilitatile discipolului meu Alexandru Gomoescu (manager operatiuni pentru Romania), astfel incat el continua cu succes activitatea in Romania si in regiune!

Lucrati pentru Odfjell Well Services de mai bine de zece ani. Care sunt ariile dvs. de responsabilitate in cadrul companiei?

Torgeir Olsen: De fapt, lucrez pentru Odfjell de mai bine de douazeci de ani! In momentul de fata sunt Country Manager pentru o tara importanta din Orientul Mijlociu, care detine una dintre cele mai importante rezerve de petrol. Totodata ma ocup de partea de dezvoltare a afacerilor si de managementul liniilor de productie pentru TRS (servicii de tubaj) si CwD (foraj cu burlanele); reprezint, de asemenea, minunata noastra companie si pe angajatii sai extraordinari, precum si platformele/echipamentele pe care le detinem. Merita sa dai totul pentru compania care, de atatia ani, este o mare familie!

Torgier Olsen 1

Ca manager pentru dezvoltarea afacerilor in Europa de Est aveti o vedere de ansamblu asupra pietei. Care este pozitia Romaniei in regiune in privinta planurilor dvs. de afaceri?

Torgeir Olsen: Romania este foarte importanta pentru noi si principal partener in regiunea Balcanilor. Dupa cum stiti, Romania este o zona cheie pentru securitatea energetica din regiune si s-a transformat dintr-un mare importator, in urma cu cativa ani, intr-o tara care se auto sustine, de anul trecut, si care poate ajuta statele vecine cu gaze naturale etc. Aceasta situatie reprezinta un beneficiu pentru iscusitul popor roman, iar pentru noi o oportunitate constanta si speram sa colaboram cu companiile din regiune, pentru a transforma lucrurile bune in unele extraordinare.

In prezent, afacerile progresiste se afla pe drumul catre un model de prestare a serviciilor flexibil si dinamic, in care toata lumea si toate lucrurile sunt interconectate. Cum reusiti sa ramaneti competitivi in acest mediu foarte concurential?

Torgeir Olsen:Politica de pret este una dintre preocuparile principale in regiunea Balcanica, dar acesta nu trebuie sa fie singurul motor, buna cooperare si functionarea echipei ca intreg fiind cheia succesului, precum si mentinerea costurilor operationale totale scazute si o buna intelegere a regiunii, ceea ce devine primordial si in alte regiuni.
Drept exemplu, pot sa va spun povestea despre functionarea echipei ca intreg in cazul noii exploatari Johan Sverdrup din Norvegia in 2015/2016 si despre realizarile obtinute. Este vorba despre strategia „o singura echipa” a Odfjell Drilling (a 6-a generatie a instalatiei ‘Deep Sea Atlantic’ – DSA), Odfjell Well Services, Baker Hughes (foraj directional si cimentare/fluide de foraj) si a Statoil – toti am convenit impreuna asupra planificarii sondelor submarine. Odfjell a participat la proiectarea modulului de foraj pentru platforma fixa, in faza a doua a acestei exploatari. Eram decisi sa doboram vechiul record mondial pentru sectiunea de 17½ inch, care inainte era de 108,4 metri pentru GROSS ROP. Noul record mondial stabilit de DSA si intreaga echipa a fost atins cu 156,9 metri GROSS ROP, acest record doborand cu 48,5 GROSS ROP, iar NET ROP a fost de 203,8 metri! Acest record a fost doborat ulterior de doua ori de Odfjell si DSA, in prezent devenind „pragul Rushmore” pentru forajul de 17½ inch cu semisubmersibil! Suntem in prezent cu 200 de zile in avans fata de intregul proiect, astfel incat am obtinut economii substantiale pentru companiile de petrol si gaze! Astfel, Statoil, prin contributia importanta a Odfjell, inregistreaza: o crestere de 70% pe zi a ratei de penetrare, o reducere cu 40% a timpului operational per sonda si o reducere cu 30% a cheltuielilor per sonda!

Ce strategii si instrumente recomandati pentru transformarea performantelor din bune in exceptionale, in domeniul dvs. de activitate?

Torgeir Olsen: Asa cum am afirmat anterior, cred cu putere ca functionarea echipei ca un intreg reprezinta viitorul operatiunilor in domeniul petrol si gaze, incepand cu stadiul de planificare, continuand apoi cu faza de executie pana la livrarea finala – acesta este modul prin care se ajunge de la performante bune la performante excelente. Acestea merg mana in mana cu politica ce are in obiectiv siguranta in munca pe primul loc, cu faptul ca oamenii trebuie sa fie constienti si concentrati pe ceea ce fac si sa faca lucrurile asa cum trebuie chiar de prima data!

Care sunt cifrele importante pentru OWS in 2016 si ce proiecte prioritare aveti pentru viitor?


Torgeir Olsen: 2016 a fost un an dificil pentru majoritatea companiilor din lume, iar 2017 va fi de asemenea un an dificil, daca lucrurile nu iau o intorsatura rapida, asa cum noi toti ne dorim!
Pentru Odfjell, partea buna este ca avem un management corporatist care a adoptat deciziile corecte inca din 2013 pentru a ne pregati viitorul, datorita caruia ne-am transformat intr-o companie puternica si am devenit capabili sa ne concentram pe continuarea dezvoltarii acesteia ca furnizor preferat de servicii. Aceasta continua sa fie prioritatea numarul unu si in viitor, alaturi de siguranta in munca si de angajati!

Unele voci sustin ca industria de petrol si gaze s-a miscat greu in privinta adoptarii de noi tehnologii. Cum combateti acest mit?

Torgeir Olsen: Asa cum stim toti, industria petroliera a fost intotdeauna mai conservatoare, dar lucrurile se schimba acum, chiar daca un pic prea incet, progresul continua si vom vedea multe transformari care ne vor permite sa mentinem costurile per baril sub pretul de vanzare, astfel incat industria sa ramana sustenabila si sa inregistreze cresteri in viitor.

Anul trecut, cu ocazia celei de-a 8-a editii a Conferintei anuale SEE Upstream, ne-ati introdus in lumea robotilor pentru operatiuni petroliere offshore. Ati afirmat ca robotii de foraj deschid un nou drum si vor schimba jocul in industria de petrol si gaze. Care dintre beneficiile pe care le aduc acestia sunt cele mai semnificative?

Torgeir Olsen: Principalul beneficiu adus de acesti roboti este ca sporesc siguranta platformei de foraj si eficienta acesteia! Angajatii de pe platforma se pot concentra pe mentenanta echipamentelor, in timp ce robotii efectueaza operatiunile in zonele de risc, la un nivel de eficienta ridicat. In 2017 vor avea loc cateva livrari ale acestor produse/sisteme, ce pot fi vizionate la adresa http://www.rds.no/products/the-system.

Torgier Olsen 3

Sistem robotizat

Industria de foraj discuta tot mai mult despre digitalizare ca factorul cheie care va aduce preturile de explorare si productie la un nivel redus, care sa se adapteze la preturile actuale ale petrolului. Totusi, pentru a introduce digitalizarea, industria trebuie sa isi dezvolte instrumentele necesare. Digitalizarea va fi greu de obtinut cu echipamentul conventional semi-automat, hidraulic, combinat cu numeroase operatiuni manuale. Robotic Drilling Systems (RDS) considera ca echipamentele potrivite trebuie sa fie precise si flexibile, robotii electrici fiind usor de integrat.
Sistemul robotizat integrat RDS pentru forajul submarin permite un mod de operare rapid, fiabil, consecvent, fara interventie manuala, asigurand eficienta si siguranta in munca crescute.

Pentru a ajunge acolo unde nimeni nu a mai ajuns pana acum, unde vedeti cele mai mari oportunitati pentru OWS in urmatorii ani?

Torgeir Olsen: Odfjell Drilling si Odfjell Well Services, ca o companie unitara, au cateva zone in lume pe care se concentreaza, dar sunt putine locuri unde nu a mai ajuns nimeni pana acum. Poate sa fie vorba de roboti care foreaza pe Marte in viitor? Nu este o gluma, acest lucru este realizabil in viitor si va scoate la lumina istoria planetei. Asa cum am mai afirmat, este esential ca operatiunile sa fie efectuate de roboti pe platformele marine, cu echipament comandat de la distanta. Robotii si angajatii din domeniul petrol si gaze care actioneaza in echipa ca un intreg vor obtine performante remarcabile impreuna.

Pretul petrolului incepe sa urce, vedeti in aceasta un inceput de revenire? Ce forma ar putea capata aceasta revenire?

Torgeir Olsen: Un lucru il pot prezice, anume ca industria petroliera si pretul petrolului sunt impredictibile! Cu transformarile care au loc in prezent in lume, se schimba guverne si situatiile geopolitice in unele regiuni, este foarte dificil sa previzionezi ce se va intampla. Nu cred ca vom mai vedea o „Bonanza”, nu va fi sustenabila in viitor, odata cu schimbarile aduse de tehnologiile verzi si cererea de anumite tipuri de energie in urmatoarele decenii.

Torgier Olsen 2

Ce stil de management aveti? Cum va motivati echipa? Cateva sugestii pentru incepatori...

Torgeir Olsen: Este important sa-i apreciezi pe oameni si sa-i tratezi in acelasi mod in care ai vrea sa fii tratat tu insuti! Nimeni nu poate reusi de unul singur, iar succesul poate fi atins doar daca echipa functioneaza ca un intreg. Siguranta in munca, pe primul loc, este decisiva pentru dezvoltarea mentalului colectiv, deoarece noi toti dorim sa ne intoarcem acasa in buna stare si acest lucru ne face sa ne gandim la consecintele actiunilor noastre si la felul in care avem grija unul de celalalt. Cu o astfel de abordare, lucrurile vor fi facute corect de la bun inceput si angajatii ii vor trata si pe clienti in acelasi mod.
Obisnuiesc sa afirm: „atat timp cat esti onest, nu e nevoie sa memorezi ceea ce ai spus.”

Share this post

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 • Toate
 • Analiza
 • Interviu
 • Petrol & Gaze
 • Default
 • Titlu
 • Data
 • Aleator
Incarca mai mult "tine SHIFT key pentru a incarca tot" Incarca tot