• Vasile Mogos

  CDI Oilfield Services, lider de piata in domeniul furnizarii de echipamente si servicii pentru operatiunile de exploatare a sondelor in Romania si in regiune, sarbatoreste in acest an cea de-a zecea aniversare – 10 ani de inovatii in aceasta sfera de activitate ... Citeste mai mult..
 • Spencer Coca

  Mazarine Energy va investi pana la 500 de milioane de dolari in Romania in perioada urmatoare.Spencer Coca este director general al Mazarine Energy Romania srl, subsidiara companiei olandeze Mazarine Energy BV. ... Citeste mai mult..
 • Iulian-Robert Tudorache

  Iulian-Robert Tudorache - Secretar de stat in Ministerul Energiei, coordonator al sectorului de petrol si gaze naturale din cadrul ministerului, a condus recent delegatia oficiala a Romaniei la Congresul Mondial ... Citeste mai mult..
 • Gerd Bommer

  Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Austria este unul dintre principalii parteneri comerciali si al doilea cel mai mare investitor ... Citeste mai mult..
 • Alexandru Vidu

  Grupul Bureau Veritas, lider mondial in certificarea diferitelor sisteme de management, cu birouri in peste 140 de tari si mai mult de 100.000 de certificate emise ... Citeste mai mult..
 • Ionut Purica

  Ce atuuri are Romania in cadrul Uniunii Europene, dar si ce riscuri de tara exista? Cu ce provocari majore se confrunta mediul de afaceri ... Citeste mai mult..
 • Alexandra Damascan Armegioiu

  Serinus Energy, compania canadiana care detine Winstar Satu Mare, si-a anuntat recent planurile de investitii cu privire la concesiunea ... Citeste mai mult..
 • Torgeir Olsen

  Odfjell Well Services (OWS) este o companie internationala de top, cu o indelungata istorie si cu o bogata experienta, care asigura servicii ... Citeste mai mult..
 • EUGENIA GUSILOV

  Romania Energy Center (ROEC) este primul think tank independent, in limba engleza, din Romania dedicat domeniului energiei ... Citeste mai mult..
 • Liviu Ilasi

  Anul acesta, transportatorul national de titei si produse derivate prin conducte si pe calea ferata, a marcat 115 ani de existenta ... Citeste mai mult..
 • Alberto Collamati

  Compania Weatherford International - unul dintre cei mai importanti furnizori, la nivel global, de solutii inovative, tehnologie si ... Citeste mai mult..
 • Virgil Metea

  In contextul agitat al reconfigurarii pietei energetice europene si al scaderii pretului gazelor naturale, am stat de vorba cu domnul Virgil Metea... Citeste mai mult..
 • Mariana Gheorghe

  Despre situatia actuala a pietei petrolului si strategia de sustenabilitate pe termen mediu si lung a companiei am discutat pe larg in cadrul interviului ... Citeste mai mult..
 • Karl Leidenfrost

  Pentru PPS Pipeline Systems, parte a grupului austriac Habau, anul 2000 a marcat inceputul activitatii in Romania. Cum au demarat operatiunile pe ... Citeste mai mult..
 • John L. Knapp

  ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited ocupa, in prezent, pozitia de presedinte al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore ... Citeste mai mult..
 • Iulian Iancu

  Realizarea Uniunii Energetice constituie una dintre prioritatile agendei europene, iar Romania, ca stat membru, si-a asumat o serie de angajamente ... Citeste mai mult..
 • Costel Lungu & Marius Cioaca

  Kraftanlagen Romania, fondata in anul 2007, si-a largit, incepand cu 2014, aria de servicii oferite clientilor, adaugandu-si in portofoliu executia de proiecte pentru intreg sectorul de petrol si gaze, Citeste mai mult..
 • Neil Anthony Morgan

  Modernizarea rafinăriei Petrobrazi, finalizată anul trecut, a marcat un moment de referinţă pentru OMV Petrom. Ce impact a avut acest proces asupra ţintei de profitabilitate, care sunt priorităţilestrategice şi ce buget ... Citeste mai mult..
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18

Interviu cu Alexandra Damascan Armegioiu

19 Apr 2017

Serinus Energy asteapta prima productie de gaze din perimetrul Moftinu in T1 2018

Serinus Energy, compania canadiana care detine Winstar Satu Mare, si-a anuntat recent planurile de investitii cu privire la concesiunea Satu Mare din Romania si la demararea productiei experimentale de gaze din zacamantul Moftinu. In luna februarie, Serinus Energy a comunicat ca a obtinut 25,2 milioane de dolari canadieni (CAD) ca finantare de capital pentru investitii in operatiunile din Romania si ca a inceput extinderea explorarilor in concesiunile din judetul Satu Mare.
Doamna Alexandra Damascan Armegioiu, Country Manager Winstar Satu Mare, ne-a oferit detalii importante despre perimetrul Moftinu si despre planurile companiei Serinus Energy, in Romania si in regiune, pentru viitorul apropiat.

Industria de petrol si gaze a fost intotdeauna dominata de barbati, indiferent de locatia geografica. S-au facut pasi pozitivi care au dus la integrarea femeilor in cadrul industriei, dar ele continua sa fie subreprezentate. Cum e sa lucrezi ca femeie in sectorul de petrol si gaze?

Daca ne intoarcem cu 20-30 de ani in urma, da, putem spune ca aveti dreptate: era o lume dominata de barbati. Sunt convinsa ca doua elemente determinante, maturitatea intelectuala si decenta comportamentala, reprezinta vectori aplicabili tuturor oamenilor. 

Alexandra Damascan winstar

Bineinteles, anumite perceptii sau convingeri, aparent imposibil de combatut, au contribuit la o conceptie gresita asupra capacitatilor si capabilitatilor femeilor de a-si insusi o serie de competente generale, specifice si transversale, care sa le permita participarea in diverse domenii industriale. Indiferent de sectorul de activitate, chiar daca acesta era apanajul barbatilor, sunt convinsa ca impreuna vom depasi barierele mentale generatoare de erori manageriale, cu argumente pertinente. Provocarile sunt permanent prezente. Nu-ti permiti „poezii” manageriale. Consecintele sunt greu de comensurat, pentru ca nu raspunzi doar pentru tine. Dar, prin dialog si prin comunicare, solutiile se pot identifica. A lucra in acest domeniu reprezinta o provocare permanenta. Recunosc, nu mi-a fost deloc usor la inceput sa ii determin pe parteneri sa ma asculte. Dar, treptat, am reusit sa ma fac auzita, iar argumentele si realizarile mele profesionale au reusit sa-i determine sa-mi accepte punctele de vedere. Ma bucur sa vad ca incapacitatea si frustrarea unora sa inteleaga ca si o femeie poate coordona si conduce o companie de petrol si gaze in Romania au inceput, incet-incet, sa se disipeze, iar barbatii si femeile au inceput sa fie prezenti in numar egal la orice nivel de conducere a unei companii de petrol si gaze. Nu ar trebui sa fie nici o diferenta intre un barbat si o femeie care lucreaza in acest domeniu: provocarile sunt permanente, iar raspunderea este mereu aceeasi. Personal, simt ca asteptarile celorlalti vis-a-vis de succesul si realizarile unei femei manager in industria petroliera sunt foarte mari.

Cand si din ce motive ati inceput sa lucrati pentru Winstar? Care sunt principalele dvs. responsabilitati in cadrul companiei si principalele realizari?

Am inceput sa lucrez pentru Winstar in 2008 si a fost o experienta extraordinara pentru mine. Am fost intotdeauna intrigata de industria de petrol si gaze si pretuiesc oportunitatea care mi-a fost oferita de companie. De cand lucrez in companie am preluat mereu noi si noi responsabilitati, care m-au ajutat sa imi dezvolt competentele si talentele. In fiecare zi, vin la lucru sa ma ocup de toate provocarile si proiectele ce decurg din activitatea pe care o desfasor in cadrul domeniului. Ca si Country Manager in Romania, responsabilitatile mele includ reprezentarea, precum si implementarea planurilor si activitatilor companiei.

Care sunt cele mai recente repere esentiale pentru Serinus Energy si Winstar Satu Mare?

Ultimii doi ani au fost pentru industria de petrol si gaze plini de incertitudini si framantari. Serinus produce in prezent petrol si gaze in Tunisia si a produs gaze naturale in Ucraina pana in luna februarie a anului trecut, moment in care compania si-a vandut participatia si a iesit de pe aceasta piata. Intre timp, Romania a devenit obiectivul central al companiei in ceea ce priveste dezvoltarea. A fost foarte importanta obtinerea aprobarii pentru faza a treia a acordului nostru de concesiune, pe data de 28 octombrie 2016. Avand aceasta aprobare, am putut lua decizia de demarare a productiei experimentale din cele doua zacaminte din perimetrul Moftinu. Este o transformare pentru companie si sunt foarte bucuroasa sa joc un rol important in cadrul viitorului strategic al companiei in Romania.

Spuneti-ne mai multe despre explorarile din concesiunea Satu Mare si din perimetrul de gaze Moftinu.

Serinus detine o participatie de 60% la concesiunea onshore de la Satu Mare, o suprafata de 2.949 de kilometri patrati (729.000 de acri) ca perimetru de explorare si dezvoltare, in nord-vestul Romaniei. Compania a semnat pe data de 28 octombrie 2016 un addendum pentru extinderea efectiva a termenului cu trei ani pentru perioada de explorare a acordului de concesiune cu Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM). Winstar a agreat cu ANRM un program de lucru care sa fie respectat pe perioada extinderii. Acest program include un angajament de a fora doua sonde si, la alegerea companiei, fie o campanie de achizitie seismica 3D pe 120 de kilometri patrati, fie sa foreze o a treia sonda. Ambele sonde urmeaza sondei Moftinu-1000 forata in 2012, inaintea campaniei seismice 3D, localizata intre sondele Moftinu-1001 si Moftinu-1002bis. Locatiile pentru sondele Moftinu-1001 si 1002bis au fost alese pe baza scanarii seismice 3D si tintesc structurile din Miocen si Pliocen, la adancimi de 1.800 - 2.000 de metri, in cadrul inchiderilor structurale, combinate cu anomalii seismice de amplitudine. Descoperirea de gaze de la Moftinu ar trebui sa asigure productie si flux financiar in 2018. Dezvoltarea ulterioara implica constructia unei statii de gaze de 15 MMcf/zi, care sa asigure dehidratarea, recuperarea si compresia fluidelor.

Planul de dezvoltare pentru perimetrul moftinu

Ca manager de tara in Romania, supervizati programul de foraj al companiei. Care sunt cele mai recente evolutii si urmatoarele etape in privinta perimetrului de gaze de la Moftinu?

Din pozitia pe care o ocup supervizez toate aspectele privind operatiunile companiei, reglementarile, guvernarea si afacerile publice. Dupa start-up-ul proiectului experimental de productie de la Moftinu, compania va fora primele doua sonde de explorare angajate pentru faza a treia a extinderii. Acestea sunt planificate sa fie finalizate in prima jumatate a lui 2018. Dupa aceea, vom decide cum este cel mai bine sa procedam in privinta explorarilor ulterioare ale concesiunii. Compania este foarte entuziasmata in ceea ce priveste potentialul concesiunii Satu Mare.

Ce inseamna mai exact „punerea in productie experimentala” a acestor rezerve (Nm3/zi)? Care sunt principalele beneficii ale acestui proiect?

Winstar Satu Mare, ca operator si titular al concesiunii Satu Mare pentru perimetrul Moftinu, situat in Moftinu Mic, judetul Satu Mare, a cerut unui contractor roman specializat in proiectare sa efectueze Proiectul tehnic pentru executie (faza EPCC - Contract „la cheie” incluzand proiectare, achizitie, construire si punere in functiune).Alexandra Damascan winstar satu mare serinusIn total trei sonde au fost forate in structura geologica Moftinu (Moftinu 1000, 1001 si 1002bis) si doua dintre ele vor incepe productia utilizand facilitati ce vor fi amplasate pe platforma sondei 1001. Aceste facilitati vor separa fluidele de sonda si vor efectua conditionarea gazelor in vederea livrarii catre Transgaz.
Prima instalatie este cea de separare fluide de la sonde constituita din manifold intrare, separator inalta presiune trifazic de etalonare, separator inalta presiune bifazic de total, separator joasa presiune trifazic de total, vas stocare condensat si vas stocare apa.Gazul din separatorul de joasa presiune va fi utilizat drept combustibil pentru unitatea TEG („Instalatie uscare gaze pe principiul absorbtiei folosind Trietilenglicol”). Gazul din separatoarele de inalta presiune vor fi directionate catre GCU („Statie Conditionare Gaze alcatuita din Modul uscare TEG si modul LTS;”), care include unitatea de dehidratare TEG, pentru a obtine punctul de roua al apei, iar la unitatea LTS („Modul/Instalatie control punct de roua al hidrocarburilor pe principiul separarii la temperatura scazuta;”) sa obtina punctul de roua adecvat al hidrocarburilor. La punctul de evacuare LTS, gazul este masurat intr-un skid de masura gaze GMS localizat pe suportul sondei si apoi livrat catre conducta Transgaz, printr-o conducta de 10”x3 km. Gazul condensat din LTS va fi directionat catre rezervorul de condensare printr-un dispozitiv de separare. Proiectul si punerea sa in aplicare nu vor aduce nici un fel de prejudiciu mediului inconjurator. Totodata, lucrarile necesare nu vor reprezenta o sursa de poluare a apei, aerului si solului, limitele maxime permise, conform standardelor, nu vor fi depasite.

Fluidele vor fi separate de gazele de sonda (gaze, condensat, apa reziduala) de noile facilitati de la Moftinu, in doua faze. Totodata, masurarea gazului va fi disponibila pentru livrarea catre Transgaz, conform cerintelor ANRE.
Conform cerintelor actuale privind livrarea, gazul trebuie dehidratat (pentru obtinerea unui punct de roua de -15 grade Celsius pentru presurizarea la punctul de livrare), iar fractiile grele (gazul condensat) trebuie separate. De aceea, noua unitate TEG de dehidratare si unitatea LTS trebuie proiectate astfel incat sa realizeze aceste lucruri.

planul de dezvoltare al concesiunii satu mare
Noua unitate de conditionare a gazului (unitatea de dehidratare cu unitati TEG + LTS) va fi amplasata la circa 26 km nord-vest de Satu Mare, in afara localitatii Moftinu din judetul Satu Mare. Perimetrul explorat se intinde catre localitatea Moftinu Mic, comuna Moftin din judetul Satu Mare. Se poate ajunge acolo prin drumul national DN 19 (drumul European E671) care traverseaza localitatea si separa satul Domnesti de satele Moftinu Mic, Moftinu Mare, Sinmiclaus, Istrau, Ghirolt, Ghilvaci si Ghilvaci Gara.
Evident, compania noastra va obtine beneficii din proiect, dar la fel de importante sunt avantajele economice locale si nationale, ca si ocuparea fortei de munca si oportunitatile de afaceri pe care proiectul le ofera cetatenilor si mediului de afaceri din Romania.

Cand anticipati prima extractie de gaz din perimetrul Moftinu?

Suntem nerabdatori, fiind in pragul acordarii contractului EPC pentru proiect in urmatoarele saptamani si al primirii licentei de operare din partea ANRE. Odata aceste obiective atinse, proiectul poate avansa catre faza de constructie, care va dura circa opt luni. Dupa testari si receptia de punere in functiune, proiectul ar trebui sa intre in productie in trimestrul 1 din 2018.

Alexandra Damascan winstar satu mare

Pe 28 octombrie 2016 ANMR a aprobat un addendum pentru extinderea cu trei ani a perioadei de concesiune pentru explorare. Pe 24 februarie 2017, Serinus Energy a anuntat ca a obtinut 25,2 milioane dolari canadieni prin finantare de capital, care asigura fondurile necesare investitiei in operatiunile din Romania si inceperea extinderii explorarilor in concesiunea Satu Mare. Care sunt planurile pentru viitorul apropiat in Romania si in regiune? Exista si alte concesiuni pe care compania intentioneaza sa le achizitioneze?

Asa cum probabil cunoasteti, din septembrie 2016, Serinus are o noua echipa manageriala. A fost o placere sa lucrez cu ei si sa fiu invitata la toate intalnirile privind conducerea si strategia. Am facut progrese uriase intr-un timp relativ scurt de cand lucram impreuna, inclusiv in ceea ce priveste obtinerea addendum-ului, proiectul productiei experimentale si strangerea de fonduri pentru a avansa cu proiectul. Evident, vom urmari intotdeauna noile oportunitati din Romania care ar ajuta compania sa creasca si sa se extinda. Compania va face achizitii conform strategiei sale, care sa aiba logica din punct de vedere tehnic si financiar, pentru atingerea obiectivelor.

Sunteti totodata implicata in crearea de oportunitati de afaceri si a unui climat stabil pentru proiectele romano-canadiene. Care sunt rezultatele de pana acum?

Observ tot mai multi oameni si companii care sunt atrasi de idea inceperii unei afaceri in Romania. Pe de alta parte, observ cresterea de zi cu zi a comunitatii romanesti si acest lucru nu ma poate face decat fericita. Cred cu putere ca ambele tari pot si vor beneficia de experienta si de proiectele celeilalte.

Stim ca nu exista o formula unica de succes si totusi oamenii de succes sunt impulsionati de o serie de lucruri carora le acorda valoare. Pe dumneavoastra ce va motiveaza?

Pe mine ma motiveaza provocarile zilnice ce decurg din pozitia pe care o detin. Este o experienta care aduce atatea satisfactii, sa lucrezi cu o echipa atat de inteligenta si de dedicata. Compania vede lucrurile in ansamblu si doreste sa realizeze nu doar ceea ce este benefic pentru investitori, ci este totodata un contributor dedicat cresterii si dezvoltarii Romaniei.

Share this post

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 • Toate
 • Analiza
 • Interviu
 • Petrol & Gaze
 • Default
 • Titlu
 • Data
 • Aleator
Incarca mai mult "tine SHIFT key pentru a incarca tot" Incarca tot