• Vasile Mogos

  CDI Oilfield Services, lider de piata in domeniul furnizarii de echipamente si servicii pentru operatiunile de exploatare a sondelor in Romania si in regiune, sarbatoreste in acest an cea de-a zecea aniversare – 10 ani de inovatii in aceasta sfera de activitate ... Citeste mai mult..
 • Spencer Coca

  Mazarine Energy va investi pana la 500 de milioane de dolari in Romania in perioada urmatoare.Spencer Coca este director general al Mazarine Energy Romania srl, subsidiara companiei olandeze Mazarine Energy BV. ... Citeste mai mult..
 • Iulian-Robert Tudorache

  Iulian-Robert Tudorache - Secretar de stat in Ministerul Energiei, coordonator al sectorului de petrol si gaze naturale din cadrul ministerului, a condus recent delegatia oficiala a Romaniei la Congresul Mondial ... Citeste mai mult..
 • Gerd Bommer

  Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Austria este unul dintre principalii parteneri comerciali si al doilea cel mai mare investitor ... Citeste mai mult..
 • Alexandru Vidu

  Grupul Bureau Veritas, lider mondial in certificarea diferitelor sisteme de management, cu birouri in peste 140 de tari si mai mult de 100.000 de certificate emise ... Citeste mai mult..
 • Ionut Purica

  Ce atuuri are Romania in cadrul Uniunii Europene, dar si ce riscuri de tara exista? Cu ce provocari majore se confrunta mediul de afaceri ... Citeste mai mult..
 • Alexandra Damascan Armegioiu

  Serinus Energy, compania canadiana care detine Winstar Satu Mare, si-a anuntat recent planurile de investitii cu privire la concesiunea ... Citeste mai mult..
 • Torgeir Olsen

  Odfjell Well Services (OWS) este o companie internationala de top, cu o indelungata istorie si cu o bogata experienta, care asigura servicii ... Citeste mai mult..
 • EUGENIA GUSILOV

  Romania Energy Center (ROEC) este primul think tank independent, in limba engleza, din Romania dedicat domeniului energiei ... Citeste mai mult..
 • Liviu Ilasi

  Anul acesta, transportatorul national de titei si produse derivate prin conducte si pe calea ferata, a marcat 115 ani de existenta ... Citeste mai mult..
 • Alberto Collamati

  Compania Weatherford International - unul dintre cei mai importanti furnizori, la nivel global, de solutii inovative, tehnologie si ... Citeste mai mult..
 • Virgil Metea

  In contextul agitat al reconfigurarii pietei energetice europene si al scaderii pretului gazelor naturale, am stat de vorba cu domnul Virgil Metea... Citeste mai mult..
 • Mariana Gheorghe

  Despre situatia actuala a pietei petrolului si strategia de sustenabilitate pe termen mediu si lung a companiei am discutat pe larg in cadrul interviului ... Citeste mai mult..
 • Karl Leidenfrost

  Pentru PPS Pipeline Systems, parte a grupului austriac Habau, anul 2000 a marcat inceputul activitatii in Romania. Cum au demarat operatiunile pe ... Citeste mai mult..
 • John L. Knapp

  ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited ocupa, in prezent, pozitia de presedinte al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore ... Citeste mai mult..
 • Iulian Iancu

  Realizarea Uniunii Energetice constituie una dintre prioritatile agendei europene, iar Romania, ca stat membru, si-a asumat o serie de angajamente ... Citeste mai mult..
 • Costel Lungu & Marius Cioaca

  Kraftanlagen Romania, fondata in anul 2007, si-a largit, incepand cu 2014, aria de servicii oferite clientilor, adaugandu-si in portofoliu executia de proiecte pentru intreg sectorul de petrol si gaze, Citeste mai mult..
 • Neil Anthony Morgan

  Modernizarea rafinăriei Petrobrazi, finalizată anul trecut, a marcat un moment de referinţă pentru OMV Petrom. Ce impact a avut acest proces asupra ţintei de profitabilitate, care sunt priorităţilestrategice şi ce buget ... Citeste mai mult..
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18

Interviu cu Gerd Bommer

21 Aug 2017

Importanta planificarii afacerii intr-un mediu stabil si previzibil

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Austria este unul dintre principalii parteneri comerciali si al doilea cel mai mare investitor strain in Romania in privinta capitalului investit. Petroleum Industry Review a avut recent o intalnire cu Gerd Bommer, consilierul comercial al Ambasadei Austriei, in biroul sau din Bucuresti, pentru o discutie cuprinzatoare cu privire la problemele cu care se confrunta industria energetica si la proiectele comune importante din regiune.

Domnule Bommer, v-ati inceput misiunea in Romania in august 2016. Va rugam sa ne spuneti care sunt subiectele cheie din agenda dvs., pe parcursul mandatului in tara noastra, in domeniul energiei.

gerd Boomer openMultumesc ca mi-ati oferit oportunitatea acestui interviu, apreciez mult acest lucru. Austria poate fi un partener foarte interesant in domeniul energiei. Dupa cum stiti, suntem unul dintre cei mai mari investitori din Romania, suntem printre liderii pietei in aproximativ opt pana la zece sectoare, fie petrol si gaz, constructii, logistica, ambalaje, servicii bancare si asigurari. Companiile austriece joaca, de asemenea, un rol major in diferite domenii, deci misiunea noastra este destul de ampla. Suntem foarte implicati alaturi de companiile austriece prezente in Romania. Afacerile austriece implica mai mult de 7.000 de companii cu capital austriac inregistrate in Romania, dar vorbim despre 1.000–1.500 de companii austriece cu activitate permanenta in Romania, ceea ce inseamna un numar foarte mare in comparatie cu alte tari care investesc aici.
Daca as compara cu alte misiuni pe care le-am avut in Statele Unite, in Golf sau in Scandinavia, as spune ca sunt foarte angajat alaturi de companiile austriece prezente in Romania. Noi oferim mult sprijin si asistenta inclusiv in sectorul energetic. Referindu-ma la domeniul energiei, aceasta a fost sarcina principala pe care am avut-o in ultimii ani si cred ca principalele provocari vin din sectorul energiilor alternative, e vorba de energiile regenerabile. Acesta este un subiect important si in legislatia romaneasca s-au operat cateva modificari in privinta energiei regenerabile, discutate si introduse in toamna anului 2016. Ulterior, la sfarsitul lunii martie a.c. a fost emisa o ordonanta de urgenta, care a fost pusa in aplicare la inceputul lunii aprilie. Lipsa de incredere era destul de ridicata in cadrul companiilor austriece. Dupa cum stiti, companiile austriece sunt implicate in domeniul energiei eoliene, al energiei solare si al energiei hidroelectrice; in Romania exista multi producatori de energie si pentru ei schimbarile au constituit o preocupare majora. Bineinteles, modificarea legislatiei in privinta certificatelor verzi influenteaza in mod deosebit proiectele, insa cred ca Romania a parcurs un drum pozitiv in sectorul energiei regenerabile, deoarece ponderea energiilor regenerabile in productia globala de energie este destul de ridicata, daca luam in considerare punctul de plecare in care se afla Romania acum cativa ani - ceea ce inseamna ca vedem mari provocari, dar si o importanta poveste de succes pentru Romania. Bineinteles, si OMV Petrom, una dintre marile companii de petrol si gaze din Romania, a fost foarte implicata in acest domeniu.
Am venit in Romania din zona Golfului, am venit de la Doha (Qatar), m-am familiarizat cu sectorul de petrol si gazelor, cum este normal in zona Golfului, unde acesta este sectorul economic predominant. Am lucrat in New York, Helsinki, Riga, Milano si in zona Golfului, am lucrat in industria electronica si de sanatate, cu alte cuvinte am vazut diferite tari, conditii diferite, dar, ca sa fiu sincer, nu am vazut niciodata o tara de dimensiune medie cu atuuri atat de importante precum Romania - romanii sunt motivati, bine instruiti - se vorbeste mult despre materii prime, de asemenea despre resursele de petrol si gaze. Romania este mai mult sau mai putin independenta in ceea ce priveste gazele naturale si, odata cu proiectele offshore, Romania poate deveni un exportator net de gaze, ceea ce reprezinta o situatie foarte confortabila. O alta chestiune pe care ar trebui sa o analizati, in opinia mea, este asistenta pe care o puteti oferi Uniunii Europene. Exportul de gaze catre UE este ceea ce are nevoie UE cu adevarat, ca si Austria, dupa cum stiti. Baumgarten este nodul final, in care gazele exploatate offshore din Marea Neagra ar putea ajunge. Aceasta ar putea reprezenta un important factor de stabilitate, pe care il aduceti Uniunii Europene. Asa cum am spus, in ansamblu Romania se afla intr-o situatie absolut uimitoare, pe care nu am mai vazut-o in lume pana acum - o tara cu 20 de milioane de locuitori avand astfel de atuuri pretioase pe baza carora sa poata construi mai departe.

Cum evaluati potentialul pietei de energie/petrol si gaze in Romania in context regional?

Piata energiei din Romania este functionala; un lucru pe care il constatam este ca guvernul face multe schimbari, exista idei despre taxe, redevente si diferite aspecte sunt discutate. Avand in vedere impactul lor major asupra companiilor din acest domeniu, exista un anumit grad de lipsa de incredere in acest sector. In general, cooperarea dintre guvern si companiile din sector este foarte buna. S-ar putea sa fie lucruri de care companiile sunt surprinse sau dezamagite – modificari de legi si directive care au impact asupra proiectelor, factori care afecteaza profitabilitatea companiilor. Biomasa a parcurs un drum dificil, desi Romania are toate preconditiile pentru a dezvolta energia din biomasa. In ceea ce priveste sectorul petrolului si al gazelor naturale, avand in vedere situatia Romaniei in lumina independentei energetice, potentialul este mare si pentru viitor.

Marii investitorii austrieci in Romania sunt implicati in explorarea, productia sau gestionarea resurselor energetice. Cum vad aceste companii afacerile in Romania? Ce aspecte ar trebui imbunatatite in opinia dvs.?

Unul dintre cele mai importante deziderate pentru companii este acela de a avea un mediu economic stabil si, in special, de a beneficia de un anumit grad de predictibilitate - de asta au nevoie companiile. Companii precum OMV si alte companii austriece sunt implicate in cincizeci, pana la o suta de piete din intreaga lume, ceea ce inseamna ca se pot adapta la diferite conditii si la situatii diferite. Cred ca acesta este cel mai mare atu si cel mai mare avantaj al companiilor, faptul ca se pot adapta situatiilor, dar pentru asta au nevoie de un cadru stabil si de un anume grad de predictibilitate.
Romania ar putea in continuare sa imbunatateasca gradul de predictibilitate a legislatiei si a conditiilor generale. Prin urmare, daca vorbim de taxe, redevente si alte chestiuni, cred ca guvernul ar trebui sa aiba o stransa colaborare cu companiile. Un sistem de preavizare ar fi foarte apreciat. OMV Petrom, de exemplu, a platit impozite si dividende uriase anul trecut, deci impactul pozitiv pentru guvern exista.

In mod concret, ce credeti ca isi doresc investitorii straini si de ce ar avea ei nevoie in Romania? Ce ar trebui sa faca autoritatile pentru a spori interesul investitorilor?

Am discutat cu cateva sute de companii aici si ceea ce au cu adevarat nevoie este predictibilitatea, mai ales ca in anumite sectoare influenta guvernului este una puternica. Cand exista cateva companii mari intr-un singur segment, deciziile guvernului au un impact enorm, dar si in alte sectoare este foarte important ca Romania sa-si pastreze realizarile obtinute in ultimii ani. Dezvoltarea Romaniei este impresionanta si am incredere ca poate fi continuata. E mult de munca in continuare, daca vorbim despre companii, despre economie, de infrastructura necesara. Infrastructura este, in opinia mea, preocuparea majora a companiilor. Accelerarea si amplificarea investitiilor in infrastructura ar fi foarte apreciate.gerd Boomer Austria 1
Un anumit grad de stabilitate le ofera companiilor posibilitatea de a-si recupera investitiile, bani de care companiile au nevoie pentru a investi in viitor. Investitiile sunt, de asemenea, viitorul motor al dezvoltarii Romaniei, nu numai pentru dezvoltarea companiei in sine. De aceea, din nou, ma voi intoarce mereu la aceleasi puncte - stabilitate, previzibilitate, acestea sunt necesare. Vedem anumite sectoare din Romania care ar putea fi dezvoltate – cum ar fi sectorul turismului. Guvernul ar putea sa impulsioneze acest sector, ceea ce nu s-a intamplat deocamdata. Daca comparati cu evolutia din Bulgaria, unde a avut loc o dezvoltare turistica importanta, si aici guvernul ar putea da un impuls major in sectorul turismului pentru stimularea investitiilor.
Suntem foarte multumiti de evolutia generala, insa observam ca, in unele sectoare, guvernul ar trebui sa stimuleze mai mult si, mai ales, sa avanseze mult mai rapid si mai profund in ceea ce priveste investitiile in infrastructura.

Operatorii si expertii din industria de petrol si gaze sunt preocupati de redresarea diverselor sectoare ale industriei. In ultimele luni, preturile petrolului par sa se fi stabilizat la aproape 50 de dolari pe baril. In ciuda acestui fapt, perspectivele pietei s-au schimbat intr-o oarecare masura. Cum vedeti dezvoltarea companiilor energetice in aceste conditii?

In perioada in care pretul petrolului a urcat la cel mai inalt nivel si apoi a scazut din nou la 50 de dolari pe baril, am locuit in zona Golfului, asa ca am avut viziunea directa asupra impactului pretului petrolului, ceea ce a fost cu adevarat fascinant, si am observat ca exista preturi diferite ale petrolului, de care tarile respective au nevoie. Intotdeauna s-a vorbit despre preturile din Bahrain (peste 120 de dolari/baril) si preturile in Arabia Saudita sau in Qatar (70-80 de dolari/baril) si s-a vorbit, de asemenea, despre costul petrolului de sist in SUA. De exemplu, daca analizam preturile petrolului de care tarile din Golf au nevoie pentru a prospera si supravietui si situatia din SUA privind fracturarea hidraulica, toata lumea sustinea ca fracturarea nu functioneaza sub 70-80 de dolari/baril. Iata ca, in prezent, functioneaza sub 40 de dolari/baril, deci este deja profitabila, iar tehnologia s-a dezvoltat foarte bine. Din nou, ma intorc la ceea ce se numeste stabilitate si previzibilitate. Problema pretului petrolului a aparut de cativa ani, companiile se pot adapta la aceasta si cred ca asta s-a intamplat cu siguranta, pentru ca, spre exemplu, OMV Petrom s-a putut adapta, poate face fata situatiei in prezent. Bineinteles, pretul petrolului a avut un impact puternic, dar investitiile OMV Petrom in Romania se vor dubla anul acesta fata de cele din 2016. Asta ne arata ca, in ciuda pretului petrolului, exista o perspectiva, exista asteptari ale pietei, iar eforturile companiei sunt profitabile. Per ansamblu, OMV Petrom a avut un prim trimestru foarte bun in 2017. Compania crede in piata, compania considera, de asemenea, ca limita de jos a pretului a fost depasita, astfel incat pretul petrolului ar putea creste in urmatorii cativa ani si investitiile mai mari - cum ar fi cele ale OMV Petrom impreuna cu ExxonMobil in explorarea gazelor offshore – vor fi benefice. Daca companiile vor putea sa se adapteze la anumite medii, acest lucru le va ajuta, atat timp cat situatia este stabila din punct de vedere fiscal si al reglementarilor si este la fel pentru toate companiile. Cred ca acesta este un motiv de ingrijorare uneori in Romania, fiindca situatia trebuie sa fie identica pentru toate companiile, ceea ce permite jocul liber al pietei si concurenta echilibrata.
Mai trebuie mentionat un punct interesant: fara inflatie continua si pe termen lung (cateva decenii), pretul petrolului are o evolutie destul de liniara, deci tot ceea ce s-a intamplat a fost o miscare relativ mica in sus sau in jos. In general, pretul petrolului este stabil, bineinteles ca suntem la limita inferioara daca luam in calcul inflatia, dar preturile petrolului vor creste din nou si, analizand o perioada de o suta de ani, se observa o tendinta foarte liniara, stabila, a pretului petrolului, mai ales daca este calculat in euro.

Am pierdut multi profesionisti din industrie pe parcursul declinului ciclic. Cum va fi posibil sa ii inlocuim?

Este cu siguranta o problema dificila, am constatat-o pentru ca suntem mereu in contact cu expatriatii austrieci. OMV Petrom a redus numarul expatriatilor, in special in ultimii doi ani, dar acest lucru deriva din doi factori. Factorul numarul unu este dezvoltarea companiei. OMV a cumparat o mare parte din Petrom si apoi a reusit sa faca o schimbare radicala. Petrom nu era cea mai profitabila companie la acel moment si OMV a produs o revolutie pentru care a avut nevoie de o multime de expatriati. Pretul petrolului i-a fortat, desigur, sa renunte la multi expatriati, dar in Romania exista un al doilea factor puternic. In ceea ce priveste managerii si know-how-ul, Romania are cunostinte si oameni excelenti. Si, pentru mine, desi am fost in toata lumea, este o situatie complet noua, aceea ca nu este nevoie de expatriati in Romania, deoarece romanii sunt oameni foarte inteligenti, cu o multime de abilitati tehnice si know-how, dar si cu motivatie si ambitii. Exista un studiu realizat de o companie austriaca, Target Executive Search - despre abilitatile manageriale in toate tarile din sudul si estul Europei, iar romanii s-au clasat pe locul al doilea. Am discutat cu Klemens Wersonig, CEO al grupului, si l-am intrebat care crede ca sunt principalele motive. A afirmat ca este vorba de studii si de know-how pe care managerii romani le au, precum si ambitia si motivatia. Cred ca acesta este unul dintre atuurile speciale datorita caruia OMV Petrom, o mare companie, are posibilitatea sa inlocuiasca expertii cu localnicii.

Lucrarile pentru gazoductul BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) urmeaza sa inceapa in cursul acestui an, iar interconectarea va fi operationala in 2020, cand ExxonMobil si OMV Petrom vor incepe extractia gazelor naturale din Marea Neagra. Vedeti si alte proiecte energetice promitatoare in regiunea noastra?

BRUA nu va fi singurul raspuns la explorarea gazelor din Marea Neagra, deoarece BRUA nu are inca conexiunea cu explorarea gazului din Marea Neagra. Conectarile cu Marea Neagra vor fi necesare, insa BRUA va contribui in mod cert la asigurarea unei independente si a unei noi puteri de negociere in Europa, deoarece exista Nord Stream si alte conexiuni de conducte pe distante lungi, fie deja construite, fie in plan sau preconizate pe termen lung pentru viitor. Pentru Romania, aceasta inseamna o evolutie deosebita, la fel si pentru Austria, ca nod final pentru transportul de gaze. OMV impreuna cu Petrom vor juca un rol major in dezvoltarea sectorului energetic in regiune.
Per ansamblu, consider ca evolutiile din sectorul energetic sunt deosebite in ceea ce priveste energia alternativa si pe acest lucru ne putem baza; Austria beneficiaza de una dintre cele mai mari cote la nivel mondial, un procent de 70-80% din energie provenind din surse regenerabile.

Vorbind despre companiile energetice austriece in Romania, cum arata rezultatele lor pentru anul 2016? Va asteptati ca acestea sa se repete in 2017?

Rezultatele din sectorul de petrol si gaze se imbunatatesc, vom avea rezultate mai slabe in sectorul energiei regenerabile, in special proiectele de energie solara se confrunta cu dificultati. De asemenea, am observat ca proiectele privind biomasa se confrunta cu momente dificile, care deriva din eligibilitatea biomasei pentru obtinerea de certificate verzi, astfel ca in acest sector certificatele verzi au schimbat profitabilitatea si rentabilitatea proiectelor. Exista proiecte de biomasa si proiecte privind energia solara care se afla intr-o situatie financiara si economica foarte dificila. Productia de energie electrica eoliana are rezultate usor mai bune. Nu trebuie sa uitam ca in special proiectele de energie solara si proiectele de energie eoliana sunt proiecte care pot fi duse in afara tarii. Daca investitorii nu vor avea profit, in viitorul apropiat ar putea duce proiectele in afara tarii.gerd Boomer Austria Consumul de energie electrica este in continua crestere, bazat pe cerere, atat timp cat oferta si cererea sunt echilibrate in constructia pretului. Cu siguranta exista o sansa de a avea preturi bune, dar in prezent acestea sunt reglementate de stat, prin OPCOM, fiind mai mult sau mai putin stabilite, asadar ne confruntam cu un moment destul de dificil. In sectorul energetic, vedem multe schimbari, proiecte care trebuie sa se opreasca, unele proiecte sunt oferite de banci – ceea ce ar putea fi o solutie pentru unele dintre ele, dar nu pentru toate.
In ceea ce priveste piata de petrol si gaze, aceasta ar putea avea o perspectiva buna. Preturile sunt la cel mai scazut nivel, evident ca OPEC nu mai are prea multa influenta asupra pretului petrolului, nu asa cum si-ar dori (OPEC are sediul in Viena, Austria). In ansamblu, in prezent exista multe oportunitati - Statele Unite vor deveni exportator net de petrol si gaze, astfel incat pietele se vor schimba, preturile vor creste din nou, multe institute isi imbunatatesc previziunile economice, economia mondiala este mult mai stabila si se dezvolta. Cresterea cererii inseamna cresterea preturilor, asadar cred ca putem privi pozitiv in asteptarea cresterii preturilor din sectorul de petrol si gaze, pana la un nivel sustenabil, care sa mentina capacitatea investitionala a industriei.

Cum priviti cooperarea viitoare intre tarile noastre?

Investitorii austrieci se afla in Romania de multa vreme, cele doua tari au avut intotdeauna legaturi culturale de durata. Companiile austriece, iar acesta este un lucru specific pentru noi, daca vin, sunt aici pentru a ramane. Cred ca acesta este si cel mai important factor pentru Romania, de a avea investitori stabili si, asa cum ati vazut in ultimii ani, Austria este un investitor stabil. Dupa criza, investitorii austrieci au ramas pe piata, iar companiile austriece au continuat investitiile. Din punct de vedere al investitiilor, companii precum OMV Petrom au investit in ultimii 12 ani mai mult de 10 miliarde de euro. Un alt factor - nu mai vin prea multe companii austriece noi pe piata, dar observam o miscare majora, trecerea de la investitii noi catre investitii in modernizare, investitii in eficienta, investitii de extindere, investitii de inlocuire. In competitia pentru capital cu alte destinatii, Romania ar trebui sa asigure stabilitate si dialog consecvent, dar si infrastructura moderna si forta de munca. Un factor important care contribuie la dezvoltarea unei tari ca Romania este faptul ca companiile austriece aduc know-how, o multime de tehnologii si capabilitati-abilitati de care Romania poate profita.

In fine, care sunt cele mai mari provocari in domeniul energiei cu care se va confrunta omenirea in viitorul apropiat, dupa parerea dvs.?

In general, cred ca retelele de energie sunt o problema importanta, personal cred ca productia de energie si in special stocarea energiei trebuie sa se schimbe. Daca vorbim despre mobilitate, toata lumea vorbeste despre masinile electrice, am discutat deja cu prietenii mei despre asta si doar cativa au decis sa investeasca intr-o masina electrica. Hidrogenul intra in joc, un alt aspect semnificativ este legat de productia de energie, care trebuie sa fie descentralizata. Descentralizarea productiei de energie si descentralizarea stocarii energiei vor schimba complet imaginea industriei. Vom avea parte, totodata, de reorganizari in sectorul energetic, cum ar fi cea produsa de tehnologia bateriilor Kreisel Electronic din Austria.gerd Boomer Austria 2Gazele naturale reprezinta cu siguranta o sursa curata de energie, una dintre oportunitatile viitoare; gazele pot fi transportate prin conducte, dar pot fi transportate si ca GPL pe nave. Prin urmare, Romania are optiuni viitoare, exista multe oportunitati de dezvoltare, in special in acest sector. In ansamblu, intrevad un viitor deosebit pentru aceasta resursa.

Un anumit grad de stabilitate le ofera companiilor posibilitatea de a-si recupera investitiile, bani de care companiile au nevoie pentru a investi in viitor. Investitiile sunt, de asemenea, viitorul motor al dezvoltarii Romaniei, nu numai pentru dezvoltarea companiei in sine. De aceea, din nou, ma voi intoarce mereu la aceleasi puncte - stabilitate, previzibilitate, acestea sunt necesare.

In competitia pentru capital cu alte destinatii, Romania ar trebui sa asigure stabilitate si dialog consecvent, dar si infrastructura moderna si forta de munca. Un factor important care contribuie la dezvoltarea unei tari ca Romania este faptul ca companiile austriece aduc know-how, o multime de tehnologii si capabilitati-abilitati de care Romania poate profita.

Gazele naturale reprezinta cu siguranta o sursa curata de energie, una dintre oportunitatile viitoare; gazele pot fi transportate prin conducte, dar pot fi transportate si ca GPL pe nave. Prin urmare, Romania are optiuni viitoare, exista multe oportunitati de dezvoltare, in special in acest sector. In ansamblu, intrevad un viitor deosebit pentru aceasta resursa.

Share this post

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 • Toate
 • Analiza
 • Interviu
 • Petrol & Gaze
 • Default
 • Titlu
 • Data
 • Aleator
Incarca mai mult "tine SHIFT key pentru a incarca tot" Incarca tot