• Vasile Mogos

  CDI Oilfield Services, lider de piata in domeniul furnizarii de echipamente si servicii pentru operatiunile de exploatare a sondelor in Romania si in regiune, sarbatoreste in acest an cea de-a zecea aniversare – 10 ani de inovatii in aceasta sfera de activitate ... Citeste mai mult..
 • Spencer Coca

  Mazarine Energy va investi pana la 500 de milioane de dolari in Romania in perioada urmatoare.Spencer Coca este director general al Mazarine Energy Romania srl, subsidiara companiei olandeze Mazarine Energy BV. ... Citeste mai mult..
 • Iulian-Robert Tudorache

  Iulian-Robert Tudorache - Secretar de stat in Ministerul Energiei, coordonator al sectorului de petrol si gaze naturale din cadrul ministerului, a condus recent delegatia oficiala a Romaniei la Congresul Mondial ... Citeste mai mult..
 • Gerd Bommer

  Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Austria este unul dintre principalii parteneri comerciali si al doilea cel mai mare investitor ... Citeste mai mult..
 • Alexandru Vidu

  Grupul Bureau Veritas, lider mondial in certificarea diferitelor sisteme de management, cu birouri in peste 140 de tari si mai mult de 100.000 de certificate emise ... Citeste mai mult..
 • Ionut Purica

  Ce atuuri are Romania in cadrul Uniunii Europene, dar si ce riscuri de tara exista? Cu ce provocari majore se confrunta mediul de afaceri ... Citeste mai mult..
 • Alexandra Damascan Armegioiu

  Serinus Energy, compania canadiana care detine Winstar Satu Mare, si-a anuntat recent planurile de investitii cu privire la concesiunea ... Citeste mai mult..
 • Torgeir Olsen

  Odfjell Well Services (OWS) este o companie internationala de top, cu o indelungata istorie si cu o bogata experienta, care asigura servicii ... Citeste mai mult..
 • EUGENIA GUSILOV

  Romania Energy Center (ROEC) este primul think tank independent, in limba engleza, din Romania dedicat domeniului energiei ... Citeste mai mult..
 • Liviu Ilasi

  Anul acesta, transportatorul national de titei si produse derivate prin conducte si pe calea ferata, a marcat 115 ani de existenta ... Citeste mai mult..
 • Alberto Collamati

  Compania Weatherford International - unul dintre cei mai importanti furnizori, la nivel global, de solutii inovative, tehnologie si ... Citeste mai mult..
 • Virgil Metea

  In contextul agitat al reconfigurarii pietei energetice europene si al scaderii pretului gazelor naturale, am stat de vorba cu domnul Virgil Metea... Citeste mai mult..
 • Mariana Gheorghe

  Despre situatia actuala a pietei petrolului si strategia de sustenabilitate pe termen mediu si lung a companiei am discutat pe larg in cadrul interviului ... Citeste mai mult..
 • Karl Leidenfrost

  Pentru PPS Pipeline Systems, parte a grupului austriac Habau, anul 2000 a marcat inceputul activitatii in Romania. Cum au demarat operatiunile pe ... Citeste mai mult..
 • John L. Knapp

  ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited ocupa, in prezent, pozitia de presedinte al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore ... Citeste mai mult..
 • Iulian Iancu

  Realizarea Uniunii Energetice constituie una dintre prioritatile agendei europene, iar Romania, ca stat membru, si-a asumat o serie de angajamente ... Citeste mai mult..
 • Costel Lungu & Marius Cioaca

  Kraftanlagen Romania, fondata in anul 2007, si-a largit, incepand cu 2014, aria de servicii oferite clientilor, adaugandu-si in portofoliu executia de proiecte pentru intreg sectorul de petrol si gaze, Citeste mai mult..
 • Neil Anthony Morgan

  Modernizarea rafinăriei Petrobrazi, finalizată anul trecut, a marcat un moment de referinţă pentru OMV Petrom. Ce impact a avut acest proces asupra ţintei de profitabilitate, care sunt priorităţilestrategice şi ce buget ... Citeste mai mult..
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18

Interviu cu Iulian-Robert Tudorache

14 Sep 2017

Reasezarea prioritatilor energetice ale Romaniei si integrarea in piata energetica europeana

Iulian-Robert Tudorache - Secretar de stat in Ministerul Energiei, coordonator al sectorului de petrol si gaze naturale din cadrul ministerului, a condus recent delegatia oficiala a Romaniei la Congresul Mondial al Petrolului desfasurat la Istanbul, in perioada 9 – 13 iulie. Reintors la Bucuresti, ne-a impartasit cateva ganduri personale si planuri de viitor cu privire la rolul Romaniei in implementarea reformelor in domeniul energetic si sustinerea dezvoltarii Uniunii Energetice Europene.

Tudorache deschidereLa inceputul anului 2017, ati fost numit secretar de stat in Ministerul Energiei, ulterior preluand pentru o scurta perioada de timp atributiile ministrului de resort, iar in prezent coordonati sectorul de petrol si gaze naturale. Cum v-ati castigat experienta in acest domeniu?

Desi avocat de profesie, pot sa va spun ca nu este prima mea experienta in cadrul unui minister, am fost consilier al ministrului Andrei Gerea pe vremea cand a ocupat portofoliul de la Energie si am activat in ultimii ani si in cadrul unor companii din sectorul energetic. Asadar este un domeniu de suflet, in care am capatat experienta cu fiecare an care a trecut. Este adevarat ca am exercitat atributiile ministrului energiei pe perioada cand domnul ministru Toma-Florin Petcu a avut probleme de sanatate, pe care sunt bucuros ca le-a depasit cu bine, si cred eu ca am reusit, impreuna cu intreaga echipa de la Ministerul Energiei, sa facem fata tuturor provocarilor de pana acum, care nu au fost putine.

Adiacent provocarilor generate de fluctuatiile pretului mondial al petrolului, una dintre problemele cu care se confrunta Romania este stagnarea sau amanarea proiectelor si/sau continuarea investitiilor, inclusiv in sectorul de petrol si gaze. Ce reforme se impun si cum poate fi impulsionata si sprijinita dezvoltarea acestui sector strategic al economiei nationale?

Stagnarea sau amanarea investitiilor in proiecte energetice de anvergura nu este doar o problema a Romaniei, este o situatie cu care se confrunta intreg peisajul energetic mondial si acest lucru se datoreaza in primul rand scaderii dramatice a cotatiilor barilului de petrol, care a obligat companiile din sector sa-si reconsidere strategiile de dezvoltare si sa fie mult mai prudente in lansarea de investitii. Efectul este pe deplin resimtit si in Romania. Din cauza persistentei preturilor scazute ale petrolului, investitiile in sectorul de explorare si productie trebuie sa fie stimulate de un mecanism flexibil, care sa ia in considerare si posibila revenire a preturilor si potentialul fiecarui tip de zacamant. Cred insa, in acelasi timp, ca fundamentarea unei decizii de investitii trebuie sa tina cont nu numai de considerentele comerciale, dar si de dimensiunea strategica si de contributia la asigurarea securitatii energetice nationale si regionale. Sectorul de productie a titeiului si gazelor trebuie sa beneficieze de investitii in echipamente si tehnologii moderne pentru cresterea gradului de recuperare din zacaminte si pentru dezvoltarea de zacaminte noi. Daca nu ne preocupam de relansarea investitiilor in sectorul de explorare si productie, precum si in infrastructura de transport, pentru valorificarea rezervelor potentiale de hidrocarburi si punerea in practica a proiectelor energetice pe care ni le-am propus, dependenta scazuta de importuri a Romaniei s-ar putea modifica in viitor, in mod semnificativ.

Se vorbeste din ce in ce mai des in ultima vreme, mai ales la nivel inalt, despre asigurarea unui mediu economic previzibil si stabil in vederea atragerii investitiilor straine in tara noastra. De asemenea, companiile din industria energetica au solicitat in mod repetat masuri in acest sens. Cum evolueaza lucrurile cu privire la acest subiect si cand preconizati sa intre in vigoare Strategia Energetica a Romaniei 2016 - 2030, cu perspectiva anului 2050?

Asa este, ne aflam in plin proces de aprobare a noii Strategii Energetice pentru perioada 2016 - 2030, cu perspectiva anilor 2050, este un document de maxima importanta, cu implicatii deosebite asupra activitatii companiilor din sectorul energetic, asupra caruia Guvernul actual a dorit sa-si aduca contributia. Strategia stabileste directiile de dezvoltare a sectorului energetic national pentru urmatoarele decenii si ofera autoritatilor publice si investitorilor valorile de referinta necesare in stabilirea deciziilor strategice. Documentul se afla in prezent pe circuitul de avizare, la Ministerul Mediului.
Strategia Energetica a avut in vedere un proces de consultare publica, cu respectarea pozitionarii si a propunerilor argumentate de catre toate partile interesate. Ne dorim sa asiguram un cadru de reglementare si un cadru fiscal pentru o piata energetica functionala si fezabila, pentru mentinerea competitivitatii sectorului energetic, care sa atraga si sa mentina investitiile de capital si tehnologie, sa elimine barierele in deciziile de a investi, dar si investitiile in proiecte care nu aduc plus valoare pe termen lung, si care sa aiba in vedere toate partile implicate: stat, investitori si consumatori. Documentul in sine este extrem de important pentru viitorul sectorului energetic, dar la fel de importante vor fi capacitatea si determinarea noastra de a pune in practica aceasta strategie si faptul ca ea trebuie revizuita si imbunatatita periodic, in functie de evolutiile din peisajul energetic, in plan national si regional.

Securitatea energetica se regaseste printre obiectivele majore ale Uniunii Energetice Europene, la care subscrie si Romania. Care sunt parghiile si activitatile concrete prin care Ministerul Energiei contribuie la atingerea acestui obiectiv?

Sustinem contributia esentiala a formatelor de cooperare regionala la cresterea securitatii energetice la nivel regional si al Uniunii Europene in general si impactul pozitiv pe care proiectele comune de infrastructura il pot avea, asa cum este cazul Coridorului Vertical. Suntem de asemenea activ implicati in eforturile Comisiei Europene, atat in ceea ce priveste Proiectele de Interes Comun, cat si prin actiunile desfasurate in cadrul initiativei CESEC, prin asumarea implementarii unor proiecte strategice care vor contribui la atingerea obiectivelor energetice ale Uniunii Europene, privind cresterea securitatii energetice la nivel national si regional.

Robert tudorache4

 Daca ar fi sa dau doar cateva directii de actiune avute in vedere - dezvoltarea proiectelor care sa asigure diversificarea surselor de aprovizionare, precum proiectul BRUA, extinderea capacitatilor de transport cu flux bidirectional pe interconectarile cu tarile vecine, modernizarea infrastructurii de transport si a capacitatilor de inmagazinare care vor asigura o flexibilitate sporita a fluxului de gaze naturale in piata din Romania, dezvoltarea de noi zacaminte atat onshore, cat si offshore, de mare adancime, prin valorificarea resurselor din Marea Neagra, cresterea gradului de recuperare in perimetrele mature, dezvoltarea tehnologiilor moderne si cresterea eficientei energetice, sunt doar cateva dintre acestea.
Din fericire, Romania are una dintre cele mai reduse dependente de importul de gaze. Principalul factor de risc in ceea ce priveste securitatea aprovizionarii cu gaze naturale vine insa din singularitatea sursei de aprovizionare. De aceea, finalizarea interconectarii sistemului national de transport gaze cu cele ale tarilor vecine si integrarea pietei romanesti de gaze in piata europeana reprezinta principalul factor de diminuare a riscurilor legate de securitatea aprovizionarii cu gaze naturale. Totodata, este necesara o regandire a rolului depozitelor de inmagazinare subterana, care au fost concepute pentru uz sezonier in vederea acoperirii varfurilor de consum, situatia din prezent fiind complet diferita de cea de acum 30 de ani.

Din punct de vedere al resurselor de hidrocarburi, bazinul Marii Negre - ca pol principal al asigurarii securitatii energetice in zona, dar si ca element esential al cooperarii regionale - confera Romaniei o pozitie cheie. Cum valorifica tara noastra aceste atuuri?

Avem o pozitie privilegiata la Marea Neagra si trebuie sa valorificam potentialul acestei zone de productie si distributie de importanta strategica pentru securitatea energetica, cu resurse de hidrocarburi semnificative, de aceea dezvoltarea resurselor din Marea Neagra reprezinta o prioritate pentru Romania, precum si atragerea investitiilor si colaborarea cu companii care dispun de know-how si de tehnologia necesara. In ultimii ani, mai multe companii energetice au anuntat descoperiri in perimetrul romanesc al Marii Negre, iar acum deruleaza operatiuni de verificare a viabilitatii exploatarii. Cea mai mare este cea anuntata de catre consortiul Exxon-OMV Petrom, dar sunt si alte companii care au anuntat descoperiri de resurse in Marea Neagra, precum Black Sea Oil and Gas sau Lukoil, alaturi de PanAtlantic si de Romgaz.
Accesarea potentialului energetic al Marii Negre poate oferi Romaniei sansa unei diversificari a surselor de aprovizionare cu gaze naturale. De aceea, activitatea de productie de hidrocarburi din apele Marii Negre poate contribui in mod semnificativ la cresterea securitatii energetice a Romaniei si poate genera o activitate economica sustinuta, precum si venituri semnificative la bugetul statului. De altfel, exista la nivelul Guvernului o echipa interministeriala, care are rolul de a asigura suportul tehnic necesar pentru sprijinirea proiectelor energetice cu potential de dezvoltare in partea romaneasca a Marii Negre, iar investitorii au in echipa guvernamentala un partener serios, care doreste sa ofere stabilitate si predictibilitate legislativa si un cadru fiscal echitabil, care sa asigure convergenta intereselor companiilor si ale statului roman.

Evolutiile recente indica o revenire a interesului pentru gazele naturale lichefiate, iar Europa are sanse sa devina un hub global si un jucator major pe acest segment de piata. Ce oportunitati are Romania in viitorul apropiat in sectorul GNL?

Cred ca, in urmatorii ani, rolul GNL ca sursa potentiala majora de diversificare se va mentine si se va consolida. Si, pentru ca vorbim despre sectorul GNL, am sustinut cu fiecare ocazie importanta proiectului AGRI, o initiativa romaneasca, unica in zona Marii Negre, in care Romania este partener alaturi de Azerbaidjan, Georgia si Ungaria. Este un proiect cu un potential semnificativ pentru cresterea securitatii energetice in regiune, pe care incercam sa-l readucem in atentia investitorilor si sa-l sprijinim in vederea includerii pe cea de a treia lista de Proiecte de Interes Comun, pe care Comisia Europeana urmeaza sa o definitiveze in toamna acestui an. Avem pentru acest proiect un studiu de fezabilitate finalizat in decembrie 2014, cu concluzii favorabile pentru capacitati cuprinse intre 5 si 8 miliarde metri cubi, pe care actionarii acestui proiect si-au propus sa-l actualizeze, tinand cont de noul context energetic regional. Noi speram intr-o decizie de continuare a dezvoltarii acestui proiect din partea actionarilor, avand in vedere sustinerea de care se bucura din partea Azerbaidjanului, principalul furnizor al Coridorului Sudic de gaze, dar si din partea altor state din zona Caspica si Orientul Mijlociu, care dispun de resurse importante de gaz si pentru care acest proiect poate oferi oportunitatea unei optiuni strategice de potentiali furnizori de gaze pentru Europa.

Seful statului a declarat la summit-ul „Initiativei celor Trei Mari” de la Varsovia ca, daca vrem sa avem securitate energetica, trebuie sa avem disponibilitate energetica, adica trebuie sa profitam de toate ofertele de energie care sunt pe piata. Cum priveste Ministerul Energiei noua oferta de gaz lichefiat american?

Cred ca avem datoria de a invata din experientele anterioare si cea a proiectului Nabucco este inca prezenta in memoria noastra, cand un proiect in care Romania a investit considerabil, care parea ca are toate atuurile si tot sprijinul necesar, s-a destramat intr-un mod inexplicabil chiar si astazi pentru unii analisti energetici. Daca am invatat ceva din aceasta experienta, este aceea ca nu trebuie sa ne concentram toate eforturile si toate resursele asupra unui singur proiect, ci dimpotriva avem chiar obligatia de a lua in considerare si de a analiza toate oportunitatile care au potentialul de a contribui la cresterea securitatii energetice si la diversificarea surselor si a rutelor de aprovizionare energetica.
Daca pana mai ieri, Europa se straduia sa scape de depedenta de gazul rusesc, cautand solutii in fata monopolului GAZPROM, asistam astazi la o adevarata „actiune de aparare” impotriva „invaziei” gazelor lichefiate americane. Sunt insa state in Europa care au stiut deja cum sa valorifice aceasta oferta de gaz - cum este Polonia, si cred ca Europa ar trebui sa priveasca cu mai multa intelepciune si sa ia in calcul ca alternativa oferita de S.U.A la gazul rusesc ar putea deveni o solutie sustenabila pentru cererea europeana de gaz, daca pe termen lung va oferi preturi atractive si o aprovizionare eficienta.

Care sunt cei mai importanti parteneri ai Romaniei in domeniul energiei in prezent (din punct de vedere al duratei relatiilor economice, valorii contractelor economice incheiate s.a.) si care sunt cele mai relevante proiecte comune regionale in care se va implica Ministerul Energiei in perioada urmatoare?

In cadrul politicii sale de deschidere catre cooperare cu toate statele, Romania are relatii comerciale in sectorul energetic, in baza unor Parteneriate energetice, cu multe tari. Cred insa ca cel mai important lucru este ca aceste Parteneriate sa nu ramana la stadiul de document, sa valorificam prin institutiile relevante si prin oamenii implicati aceasta relatie privilegiata cu partenerii nostri si avem numeroase exemple relevante de succes.Robert tudorache6
In ceea ce priveste proiectele regionale energetice, pentru ca eu coordonez sectorul de petrol si gaze naturale, o sa ma refer in primul rand la proiectele din acest sector. Ministerul Energiei a contribuit in decursul timpului la initierea si implementarea conceptului de interconectare a sistemului de transport gaze naturale din Romania cu cele ale statelor vecine, dar si a altor proiecte de infrastructura energetica, din perspectiva strategica si a politicii energetice nationale si regionale. Dorinta Guvernului roman de a promova si de a accelera proiecte necesare in sectorul gazelor naturale este reflectata inclusiv prin promulgarea Legii nr. 185/2016 care abordeaza masurile pentru punerea in aplicare a proiectelor de interes national in sectorul gazelor naturale, care sunt considerate importante pentru securitatea si siguranta nationala. Unul dintre cele mai relevante proiecte regionale strategice de infrastructura energetica, la care Romania este partener, este fara indoiala proiectul BRUA. Vreau sa subliniez, ca atat FGSZ, cat si Transgaz au reiterat angajamentul lor de a continua parteneriatul in vederea dezvoltarii capacitatii bidirectionale la granita dintre Romania si Ungaria, in cele doua etape ale proiectului, care vor asigura transportul gazelor in baza obiectivelor coridorului BRUA.

Ati condus recent delegatia Romaniei la unul dintre cele mai importante evenimente ale anului pentru industria mondiala de petrol si gaze - 22nd World Petroleum Congress, care a avut loc la Istanbul in perioada 9 - 13 iulie. Care este bilantul cuantificabil, in date si cifre, al participarii la acest eveniment? Cu ce ganduri si planuri de viitor ati revenit in tara?

Intr-adevar un eveniment deosebit, care a avut loc in acest an la Istanbul, si vreau sa felicit si cu aceasta ocazie gazdele pentru organizarea exceptionala. Consiliul Mondial al Petrolului are 65 de tari membre, reprezentand peste 90% dintre marii producatori si consumatori din lume, iar Romania face parte dintre tarile fondatoare.
Din delegatia romana au facut parte si reprezentanti ai companiilor CONPET si OIL TERMINAL, CONPET fiind prezenta cu un stand reprezentativ, care a fost foarte vizitat si apreciat si la expozitia organizata in marja lucrarilor WPC, unde au participat companii de renume din sectorul de petrol si gaze naturale. Pe langa sesiunile plenare, mesele rotunde, sesiunile ministeriale si workshop-urile structurate pe teme de interes deosebit pentru peisajul energetic actual, am avut oportunitatea unor discutii bilaterale extrem de fructuoase cu delegatii ale tarilor participante. M-as bucura insa ca la viitoarea editie a Congresului, care se va organiza in anul 2020, in S.U.A, la Houston, Romania sa aiba un numar mai mare de delegati si o prezenta mai numeroasa a companiilor romanesti, inclusiv in cadrul expozitiei care se organizeaza in marja lucrarilor. Daca vrem sa propulsam Romania ca putere energetica regionala, trebuie sa iesim in lume si sa aratam potentialul urias pe care il avem in sectorul energetic, sa captam si sa retinem atentia si interesul investitorilor si sa le oferim motive strategice pentru care acestia sa vina sa investeasca in tara noastra.

Ca om de drept si specialist in energie, ce principii si masuri prioritare considerati ca ar trebui sa includa agenda guvernului? Dar cea proprie?

O reasezare a prioritatilor energetice ale Romaniei, o integrare a pietei energetice romanesti in piata energetica europeana si o recunoastere a rolului Romaniei in ecuatia energetica regionala. Ne dorim sa facem pasi concreti si siguri in corelarea strategiilor nationale de dezvoltare si modernizare a infrastructurii interne de transport energetic cu coridoarele regionale de transport de energie. Din perspectiva functionarii pietei gazelor naturale si a dezvoltarii unor piete competitive si integrate in regiunea Europei Centrale si de Sud-Est in cadrul initiativei CESEC, sa continuam colaborarea indeaproape cu tarile vecine in vederea dezvoltarii unor proiecte strategice de infrastructura energetica, pentru diversificarea surselor, rutelor si a furnizorilor de energie.Robert tudorache5
Personal imi doresc sa fiu un partener de lucru corect, implicat si responsabil cu toti cei care activeaza in sectorul energetic si sa nu-i dezamagesc pe cei care au avut incredere in mine, atunci cand mi-au propus aceasta functie. Ne mandrim cu aproape 160 de ani de industrie petroliera, fiind tara cu una dintre cele mai importante industrii petroliere din Europa si cu o educatie de specialitate apreciata in intreaga lume. Experienta aceasta pretioasa, specialistii romani cunoscuti si peste hotare, potentialul de resurse de care ne bucuram ne ofera sansa extraordinara de a dispune asupra viitorului nostru energetic. De capacitatea si curajul nostru de a face astazi schimbarile necesare depinde modul in care va arata sectorul energetic romanesc peste 10, 20 sau 30 de ani.

Share this post

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 • Toate
 • Analiza
 • Interviu
 • Petrol & Gaze
 • Default
 • Titlu
 • Data
 • Aleator
Incarca mai mult "tine SHIFT key pentru a incarca tot" Incarca tot